Thursday, December 30, 2010

menjamu selera utk org

ari nie sy rasa sy buang tebiat sbb sesuka kati sy buat keputusan nk menjamu cheese cake dekat org yg sekelas sy dan lecturer yg ajar
dia org tanya dan sy tak ada alasan nk bg. alih2 sy bg alasan sajer. ada diaorg tanya sbb apa atau sbb besday? sy jawab bkn sbb tue. kalau laa diaorg tau alasan mengarut sy nk kasi diaorg mkn cheese cake,mesti diaorg ketawa
alasan utama adalah sy rindu sgt nk jamu org makan coz masa diploma,sy slalu gak jamu kawan2 sy makan masa outing. masa digree jer dh jarang jamu org makan. tak jamu org makan mcm tak lengkap dunia sy
tengok dia org makan adalah kepuasan bg sy walaupun ada yg kena kongsi cheese cake tue. tp mmg benar,tgk org makan hasil dr duit yg sy simpan mmg kepuasan yg maximum bg sy.
alhamdulillah cheese cake tue habis di makan. kiranya berbaloi laa sy order cheese cake tue dr member chat gak. happy sgt laa.

Tuesday, December 28, 2010

terluka diri ini terhadap perbuatanmu

adik
kau buat ku terluka sehingga kini
dari kemalangan lagi kau buat ku merana sehingga kini
tapi kau tak pernah ungkapkn maaf dariku
kerana maaf itu bgmu
tiada dlm kamus hidupmu terhadapku

adik
dengan org lain kau hormati dan sanjungi
tapi
kenapa dengan aku kau tak pernah buat begitu?
adakah kau buat perbuatan mu terhadapku terpaksa?
tanpa kerelaan hatimu tanpa kau malu hendak menurutinya?

adik
kau tak pernah menginsafi perbuatanmu terhadapku
bagimu itu smua hanya kenangan
tp bagiku ia bukan kenangan malah ia mimpi ngeri buatku
sampai sekarang ia seakan mimpi ngeri buatku
tapi kau tetap ulanginya walaupun keadaanya berbeza
ia tetap akan melukai hati ku ini

adik
sukar kaa mengungkapkn perkataan maaf dr bibibrmu?
sukar kaa meminta maaf dari org lagi tua dr mu?
atau kau hanya menganggap aku orang luar?
bukan seorang kakak malah org asing yg tiba2 hidup bersamamu?
aku teringin mendengar kata2 maaf darimu
dan mengakui kesalahanmu terhadapku

adik
sekali aku terluka ia akan terluka sampai mati
setiap kali aku mengelak bersamamu aku akan memberitahu ayah
dan kau melawan kata2 itu seolah2 aku yg bersalah
sedangkn kata2ku itu benar dan kau mentidakknnya

aku harap kau akan meminta maaf sebelum ku menutup mata buat kali terakhir
kerana aku buat masa ini
tidak akan maafkan mu sehingga mati kecuali kau meminta maaf
sekarang nie aku berdoa kepada tuhan supaya kau merasa apa yg aku rasa
tak pun kau akan merana dimana hidupmu takkn aman sampai mati
kecuali kau mengungkapkn maaf buatku

Sunday, December 26, 2010

25 - 26.12.2010 (the regency hotel KL)

semlm dan hari nie ada hari kuarga sebelah ayah sy di kl but before that kita org gi kenduri kawen anak bongsu saudara (sebelah mak) di klang pd pukul 11 pg (terpaksa eden bgn awal)
kita org daftar masuk (ari kuarga)pd pukul 2 lebih ptg. sy duduk dgn kakak kat 1721 manakala mak dan ayah kat bilik 1720. adik laki dan abg kat bilik 1722 (tingkat 7). byk juga aktiviti di lakukn coz aktiviti buat kat tingkat 9 (dewan)
ptg tue ada permainan bg dewasa an kanak2 (dlm dewan). mlm tue pula mesyuarat) ramai gak hadir (dlm 96 org) yg hadir hari kuarga kali ini.
esoknya ada juga aktiviti spt ceramah,brekfast.penyampai hadiah (game,sesi bergambar ramai2 dan mkn tghari.
mmg best laa walaupun ia telah mengambil timing titun sy. hahahahaha. penat pun ilang sbb dpt jumpa saudara mara yg jarang sgt jumpa terutamanya yg berada di luar KL. happy2 sgt walaupun first day sy pemalu orgnya. kahkahkah

Tuesday, December 21, 2010

best close dpt buat

rasa best coz akhirnya button close dapat dibuat setelah sekian lama cari cara nk buat button close. tue pun kna jumpa lecturer gak. hahahahaha
skrg nie sy just akan tumpukn kat game jer coz game laa yg akan jd masalah sy. mmg letih but happ coz dh dapat buat.

Friday, December 17, 2010

adik balik,kawan dan kejer

terasa best pula adik balik Malaysia pd 15.12.2010. sy harap adik akan balik ke Malaysia forever laa
kawan yg sama praktikal tamat pd 11.12.2010 tlh datang pd 15.12 - 16.12.2010 ooz ada kjer kena buat. happy laa jumpa dia coz dia dh tamat
ari nie mmg gilar yg amat sy coz kejer games yg sy buat telah di tolak oleh supervisor sy. adoi,kena buat lagi sekali coz apa yg sy buat,salah sama sekali. tapi ok laa dia bgtau corak game mcm mn sy kena buat.
yg nahasnya sy laa coz first kena buat game skali lagi dan yg kedua adalah buat power pont pasal task game nie di mana penyelia akan datang lawat sy bila2 masa start minggu depan.
memang nahas sy dibuatnya coz nie betul2 dh mcm kejer last minit bg sy laa. nampaknya sabtu dan ahad sy mmg kena kejer giler yg amat. nk siapkn kejer sblm nie makan masa yg lama,nie pula yg baru
mmg hopefully sy blh tunjukkn kat diaorg (penyelia dan supervisor). sy harap supervisor tak kecewa dengan sy laa coz sy bukan target dapat c dlm praktikal.
lg satu,sy kena hadiri mesyuarat dan usrah fakulti setiap jumaat coz dh kena tegur. sy yg tak tahu apa2 ckp tart minggu depan sy akan ikuti coz sy tgk org yg praktikal dgn sy sblm nie,tak hadir pun. so sy tak hadir laa but minggu depan sy mmg kena hadir walaupun supervisor tk bgtau sy. mesti dia terkejut. hahahahahahaha

Saturday, December 11, 2010

Rawang buat ku happy

hari ant hari gembira dlm hidupku kerana 2 perkara yg aku dpt gi Rawang iaitu:-
1) jumpa kawan baik dan kawan lama
2) kawan baik kawen
3) gi umah bakal berkahwin minggu depan
kawan baik sy,Julizal Yanti hadir ke rumah sy dlm kol 11 pg sbb nk gi Rawang dan cari lokasi umah pengantin bersama ainie (kawan sek men) cukup bermakna bg sy. adik yg bawa keter menghantar kami ke umah kawen miezah dan kawan yg bakal kawen minggu depan
dpt face to face kawan baik yg dh nikah kol 10 pg walaupun terpaksa gi umah kawennya awal akibat adik akan balik dr rawang kol 4 ptg. masa nk balik br dpt jumpa husband miezah dan tangkap gambar diaorg berdua (siap kasi adiah kawen)
siap jumpa bekas ustazah yg pernah ajar kita org lg di di SAMTEN,tangkap gambar hantaran dr pompuan ke laki (kat bilik pengantin) dan dr laki ke pompuan (ruang tamu). ia buatkn ku sgt happy walaupun ada terpalit sikit sayu sbb kawan baik (Siti Murni) telah meninggal dunia tahun lepas. kalau arwah ada,dia pasti gembira juga dan sy pasti ia akan pandang dr alam sana.
kol 2 ptg sy gi umah kawan yg bakal kawen minggu depan (siap kasi adiah kawen) sbb minggu depan sy takkn dpt hadir dlm perkahwinan diaorg dan diaorg akan nikah pg tue juga.
walaupun tak dpt face to face dgn bakal suaminya,sy tak kisah coz dpt hadir walaupun sementara cukup bermakna bg sy. siap tanya Flash lg tue. hahahahaha. naya2 dan kesian kat dia kena bongkar balik com dia walaupun dia dh kemas apa yg dia blajar. tp sekejap jer kita org jumpa coz kena balik. solat zohor di petronas sbb jam dh kol 4 ptg
sampai umah kol 5 lebih ptg. sy mmg happy laa dan sy harap dia org akan bahagia bersama pasangan diaorg sendiri
slamat pengantin baru Nur Hamizah bt Mohd Hamidi
Slamat bberkahwin kepada bakal pengantin Mawarni

Friday, December 10, 2010

3 buat sy happy

terasa happy sgt sy dlm minggu nie coz byk benda menarik yg terjd dlm diri sy nie. terasa sy nk menjerit kat seluruh dunia ttg perasaan sy nie
mula2 sbb jumpa adik my mom dr indonesia yg dtg malaysia. siap kasi adiah tudung skali tue kat sy.
secondly sbb sy buat muka tak malu ttg pakar2 flash ttg coding yg kena guna dlm item2 yg sy nk buat tp sblm tue sy dh rangka coding kena buat tue. just nk kepastian jer
kedua sbb sy kembali blajar multimedia dgn di offer oleh en. azli (lecturer) gara2 sy dh tak ingat penggunaan dlm multimedia. skrg2nya sy ada laa kawan apabila kwn2(praktikal) tamat 10.12.2010.
ketiga sbb sy dh blh buat masa dgn cara yg di ajar kat sy. siap sy blh buat tamat jawab perkataan apabila masa dh tamat. harap2 blh digunakn apabila perkataan utk di soal tue blh digunakn.hahahahaha. terasa sy nk peluk jer semua org
keempat sbb sy jumpa junior lama sy (lelaki). byk juga yg kami berbual. dia ada sbb dia nk buat penangguhan. skrg dia dh jd cikgu dekat sek rakyat dimana tak perlu diploma atau sijil dlm bidang perguruan. ok laa tue

Wednesday, December 1, 2010

trasa kelakar bertembung supervisor

kahkahkah,terasa nk ketawa sakan dgn sikap sy nie. mana taknya,plainning nk jumpa org lain,buka pintu terkejut supervisor nk buka pintu
mmg sy terasa terperanjat masa jumpa dia coz buka pintu nk pakai kasut but supervisor ada depan mata. barang yg bawa nk jumpa org lain terpaksa simpan balik. lepas terperanjat,sy ketawa sakan laa. kahkahkahkah. terasa lawak laa pula.
sakit perut nk gelakkn diri sendiri pun ada coz ketawa sy terperanjat masa dia nk masuk coz sy mmg tak sangka dia akan jumpa sy ptg. sy jangka dia akan jumpa sy dlm minggu nie coz semlm masa sy ajak jumpa di bilik praktikal,dia tak dtg.
alih2 ptg nie jumpa dia pd masa yg tak dijangka walaupun sy dh jangka minggu nie sy akan jumpa dia (supervisor). kahkahkah. bg sy lawak laa.
but supervisor jumpa sy sekejap laa coz dia keluar kejap dr kelas yg kena dia ajar dan dia mmg nk ambik barang dan uri masa sikit nk jumpa sy coz sy dh agak dia terlupa temujanji semlm. hahahahahaha

Tuesday, November 30, 2010

mai cousin brekpast

hari nie antara hari2 happy sy coz ajakan sy pd mlm td utk brekfast bersama2 pd hari ini tertunai.siap tangkap gambar lg tue.
happy sy tak terluah dgn perkataan but happy sy like pak we buat sesuatu yg menarik. terasa nk jerit kat seluruh dunia ttg happy sy
lepas brekpast,diaorg tangkap gambar. sy tunjuk laa kawasan yg menarik utk tangkap gambar. yg best,st pun terlibat skali but syg sy langsung tak tangkap gambar diaorg walaupun hp sy leh tangkap gambar.
sy tunjuk gak tempat praktikal sy selepas diaorg tangkap gambar walaupun ayah sy tak kasi. nasib baik ayah dh balik,so blh laa jalan rancangan sy utk ajak diaorg ke bilik praktikal sy. dgn bangganya sy tunjukkn kat diaorg. hahahahahaha

tp yg syoknya hajat sy yg nk kuar brekpast masa tgh study dgn diaorg yg dh lama sy pendam tercapai gak hari nie. alhamdulillah hajat sy tercapai

Monday, November 29, 2010

mai cousin from indonesia

semlm kol 8.30 mlm cousin dr Indonesia datang Malaysia guna air asia. dr Sulawesi ke Jakarta naik Lion dan dr Jakarta diaorg naik air asia.
best sgt jumpa diaorg coz kali terakhir jumpa diaorg before accident. terasa rindu gak nk jumpa diaorg. nasib baik diaorg still kenal sy walaupun sy tak brp kenal diaorg (naya diaorg tau)
diaorg akan berada di Malaysia sampai ari rabu mlm. sy rasa nk brekfast dgn diaorg tp timingnya tak tau bila lg. harap2 before diaorg balik

Thursday, November 25, 2010

lega dpt tukar

ari nie sy berasa lega dan senang yg sgt coz supervisor sy kasi sy tukar kejer dr programming ke multimedia. terasa nk peluk jer supervisor sy but sy tak leh peluk coz supervisor sy laki. kalau supervisor sy pompuan,dh lama sy peluk. hahahahahaha
sy buat gak programming sblm supervisor sy buat kali terakhir but asyik error jer yg buat keputusan muktamad nk tukar. elok2 programming (kena buat IMap guna JAVA) ke multimedia(game-FlashCS4)
mula2 terasa janggal nk ckp ttg keputusan sy nie but sy beranikn diri coz dh hampir 1 bln sy tak dpt tgk hasilnya dan tambahan lg sy tak ada langsung contoh nk buat guna JAVA dlm JCreator. tp nasib baik supervisor sy faham dan agree. kalau tak,naya sy nk terusknnya coz sy nk tgk hasilnya. sy rasa keputusan sy tepat laa.
supervisor ckp laa game mcm mn dia nk,sy ok jer walaupun sy tak minat multimedia but blh buat, ok laa tue. skrg nie sy dh ada idea nk buatnya dan otak sy dh tak serabut nk fikir pasal cording (programming) lg walaupun ia makan masa sepanjang sy praktikal. tp sy tak kisah langsung coz otak sy dh lega walaupun sedih nk tukar ke bidang yg sy tak minat but blh buat. tp alhamdullilah supervisor sy faham dan benarknya

kali nie sy ckp dgn supervisor sy,kalau dia free,dia blh jumpa sy bila2 masa yg dia nak dan bkn sy yg nk jumpa dia coz sy faham gak bznya tue. hahahahahaha
terasa best laa dan dunia mcm dh lengkap cuma silapnya lupa lak nk tanya,tulisan jawi tue nk guna code apa? coz laptop sy tak ada tulisan jawi. ada gak sy install tulisan jawi nie kang

Wednesday, November 24, 2010

minta2 cording blh buat

adoi,mcm mn nie? dh hampir 3 minggu satu cording pun tak jd dlm mindmap sy dlm JCreator. supervisor sy mcm dh putus asa jer dgn sy.
masa ada idea,nk buat tak kena tempat dan masa tempat nk buat tue ada,idea lak tak dtg kat sy.sy geram laa nie
nk harapkn bantuan kawan dan kuarga tak blh juga coz bidang programming nie bkn bidang diaorg. tp sy harap sorg kwn chat sy nie dpt bantu sy walaupun sikit jer dia blh bantu sy nie.
harap2 jumaat nie jd laa satu cording untuk byk2 cording yg kena buat.

Saturday, November 20, 2010

nasihat and best

apabila jumpa kawan2 baik masa di Pahang mmg best coz dpt tukar pandangan ttg programming walaupun kita org berlainan bidang. nampaknya programming ada yg brubah dan ada yg tak berubah.
sy tanya diiaorg ttg faham tak try,catch and final dlm java but diaorg tak faham coz masa sy blajar item2 tue tak ada lg. kalau if and else diaorg blh laa jawab. int x,int y dan if diaorg juga blh terangkn kat sy
mmg laa bagus coz sy lg faham but why masa sy nk buat jer mesti ada halangan? spt tgk wayang. pelik2. agak2nya nk suruh sy buat multimedia dimana bidang multimedia sy tak minat?adoi,harap2 before sy balik KL blh laa sy laksanakn apa yg bermain difikiran sy nie.
oleh kerana sy open minded yg amat,sy telah di tegur oleh kawan sy. sy blh terima coz sy nk tau juga beza hidup sy dgn dia. mmg terlampau byk perbezaan coz sy yg slalu hidup dlm kemewahan tau kekurangan sy. sy akan baiki segala kelemahan sy nie. terima kasih kat kawan sy yg beri nasihat berguna kat sy nie.
mmg manusia byk kelemahan dan sy akan try baiki kelemahan sy. cuma yg pasti pasal alam perkahwinan di mana kena jumpa mak mertua tue sy tak pasti akan hadapinya. firasat sy kata,sy takkn laluinya. angan2 sy mmg ada angan2 hadapinya but naluri kata sy takkn laluinya coz manusia akan pergi bila2 masa

Monday, November 15, 2010

tension + x ada idea

adoi,minggu lepas betul2 buat aku tension yg amat. tension dgn perangai adik dan suami kakak sulung sy yg ganggu kejer sy.
adik sy masa sy nk buat kejer,sy suruh dia titun kat bilik dia dan dia ckp blh titun kat mana2 jer. alih2 dia titun kat tempat yg aku tgh buat kejer dan siap mengganggu aku tgh buat kejer. buta kaa dia. menyampah + geram dgn adik sendiri.
abg ipar aku pula dgn anaknya,buta kaa mata dia masa aku dh hard disk tgh open dan aku tunggu tenet buka serta aku merayau tgk tv,dia ganggu aku. buta kaa dia. ganggu jer masa aku tgh buat kejer. aku masa iklan laa nk cari bahan alih2 masa aku tgh gi,dia guna tenet dgn anaknya. nasib baik aku dh savekn kejer aku dlm hard disk masa tenet dh tutup. aku mmg mengamuk laa. nnasib baik laa dia dh kuar.
tlg laa hormati perasaan aku,jgn laa ikut perasaan diaorg. hormati laa aku. aku terasa mcm aku nie tak wujud jer kat umah tue coz diaorg bebas pijak kepala aku sesuka hati. diaorg ingat aku tak ada perasaan kaa?
yg paling amat tertekan adalah idea yg wujud ilang begitu jer akibat tertekan. benciiiiiiiiii betul sy dibuatnya. ia merepak ke projek nk buat. aku terasa benci diri pula. blur + seangkatan dgnnya. terasa nk menangis pula but aku benci dgn tangisan
apa yg perlu aku buat? aku betul2 buntu yg amat sgt kerana nie first time aku terasa yg aku tak guna dan amat memerlukn bantuan dr org lain

Friday, November 5, 2010

sy rasa minggu awal2 praktikal adalah minggu bengang sy coz first masuk sy tak bawa lappy dan kena ulangkaji JAVA balik slama satu hari akibat tak bawa lappy
keesokkn dpt bawa lappy dh dpt tugas dan kena ulangkaji pelajaran java (sambung ulangkaji)
hari ketiga baru dpt install elemen2 jcreator di bantu oleh org yg praktikal sama dgn sy but diaorg dr kolej lain. supervisor terang,sy faham but apabila supervisor out,jd tak blh faham lak. geram lak sy rasakn
sy mmg dpt idea tapi apasal idea tak leh fungsi dlm programming nie? bdk2 nie ada ckp pasal supervisor sy punya atitude. supervisor sy mmg baik but ada kawan yg terserempak mengatakn dia kedekut markah. adoi2 bala2
ada gak ari isnin sy nk suruh dia ajar balik sy balik semula coz mcm masuk telinga kanan dan kuar telinga kiri. dia mmg baik but otak sy nk manja. diaorg kata mesti sy org manja. adoi,bengangnya sy. terasa nk jerit pun ada

Monday, November 1, 2010

dig-1 day praktikal

hari nie 1 day sy praktikal. sy buat praktikal di kolej (KUIS). sblm praktikal sy gabra yg amat coz supervisor sy laki dan sy malu kat laki but hari nie kuatkn diri laa jumpa supervisor sy
bg ari nie 6.30 pg dan tolak ke kolej dlm kol 7.33 pg. sy drive the car and adik duduk kat sebelah sy. sblm kol 8 pg (lg 10 minit kol 8 pg) sy dh sampai kat kolej. kasut lak buat masalah dan kena laa baiki kasut.
gi kat bilik supervisor sy kol 8 pg,but dia lak tak ada. jumpa Pn. Farhana dan En. Kerul. En Kerul yg tunjukkn bilik praktikal dan kasi no phone supervisor sy. dia kata kol 9 pg kena jumpa supervisor sy.
sy ditempatkn dgn 3 org bdk dari kolej tun abd razak. baik laa diaorg dan diaorg yg susun meja selepas sy komen. kesian lak kat diaorg
supervisor sy En. Abdurrahman Bin Jalil. dia tunjuk balik program yg kena sy buat dan tempat rujuknnya. sy kena buat satu projek ttg tulisan jawi dgn menggunakn cording (cording dlm BI) java. tp ok gak. kira2 1 jam sy jumpa dia dan sempat laa no hp yg En. Kerul kasi tue betul atau tak dan dia jawab betul.
memandangkn sy tak bawa lappy,so tugasan sy akan bermula esok dan tak sangka dia begitu peramah dgn 3 org yg sepraktikal dgn sy. caya laa dan sy br tau dia org IT gak. kahkahkah. teruknya sy.
tp ari nie mmg best laa. dr ketakutan menjd ke best sbb supervisor sy setakat satu hari sporting dan sy harap dpt laksanakn projeknya dgn diikuti masa. masa depan tak tau laa

Thursday, October 28, 2010

seminar & keputusan

ari nie aku berasa seronok sgt coz telah menghadiri satu seminar ttg praktikal di kolej. gi kol 7.32 pg dan alhamdulillah sampai 10 minit sblm pukul 8 pg. sbb tak tau tmpt praktikal,kena laa check kat bilik lecturer yg urus praktikal
mula lewat sikit coz masa sy dtg,ramai yg tak dtg lg. org yg bg motivasi dr pg hingga ptg pantual timing gak sampai.
nama org yg bg motivasi adalah amin idris dan facenya so familiar laa dan mmg familiar coz dia slalu kuar tv. tp dia tak laa berlagak kaya. mmg best laa motivasi dgn dia sampai sy tak mau lena coz mlm sblm tue sy mesti anggap,kursus nie so boring tp ternyata tak boring coz dr awal dia masuk sampai akhir majlis dia buat kami ketawa dan sepanjang kursus tue mmg buat kami ketawa. abis dlm kol 5 lebih dan lepas dia abis motivasi praktikal,ada pula breffing praktikal.
tak lama lepas balik umah,sy tanya ayah ttg keputusan sama ada sy blh ikut gath yg di anjurkn oleh kwn2 masa dip,ternyata ayah tak memberi keizinan dan ia membuatkn sy hampa. ayah kata lepas sy kejer br sy blh gi gath tue
adoi,terlepas laa lg peluang sy nk jumpa kwn2 lama sy tue. agak2nya ramai yg dtg tak masa gath tue? tp yg pastinya sy tak blh hadir ke gath tue di sebabkn ayah sy tak izinknnya. terpaksa laa lepaskn keiinginan nk jumpa kwn2 lama (kwn sejak dip)

Wednesday, October 27, 2010

Jumpa Kwn & Gath Dip


Ari nie sy terasa best sgt coz dpt jumpa kawan lama (kwn sek men) kat warta Bangi. walaupun status kita org berbeza (kwn - dh kawen & dh ada anak manakala sy -pelajar) tak membezakn talian persahabatan ini
walaupun lewat dia hadir dr masa dijanjikn (setengah jam lewat) but apabila jumpa,byk tol citer kita org berdua. mkn kat kfc coz dia bawa anaknya dan mak dia pun ikut. tp mmg best laa sambil layan anaknya tue (dlm 6 bln)
seronok sgt pertemuan tue dan sempat laa kasi hadiah besdaynya walaupun besdaynya semlm kat pertemuan tue. hahahahahaha. happy,happy dan happy yg tak dpt digambarkn dgn kata2 dan taipan. siap sy beli dua cadar (rm50 - 1 cadar siap dgn comforter) kat kawan sy tue coz sy tau kesusahannya
dlm pd masa yg sama,sy dpt gak berita gembira dr kawan dip sy yg sudi call hp sy. dia kata minggu depan akan di adakn gath kat cherating resort di pahang. melampau bertambah best sy tue
sy tau ramai kawan dip yg tak sabar nk gi gath tue dan sy ant orgnya yg tak sabar nk gi gath tue. sy terasa mcm dunia tue sy yg punya. hahahaha. tak sabar nk tau perkembangan masing2. mesti ramai yg dh tawen. silap2 ada yg bawa anak skali.
kena bayar seratus (2 hari 1 mlm) utk gath tue. wow,fantastiknya kalau ramai yg hadir dan acara kalau meriah. nie yg terasa nk gi sgt ke sana jumpa mereka semua yg sy betul2 rindui slama ini (sejak abis dip) apa laa perkembangan dia org agak2nya kn?

Tuesday, October 26, 2010

adakah percintaan mampu atau tak?

seringkali org mengungkapkn cinta itu indah
ia tak dpt dinafikn dgn perkataan atau perbuatan

cinta itu memang indah
kiranya dibajai dgn kasih syg diantara dua insan
tolak ansur dan hormat menghormati diantara dua insan dan org sekeliling
bertoleransi dan kefahaman diantaranya juga penting
malah cinta tak dpt diungkapkn dgn kata2 atau perbuatan
ia biasanya dpt diungkapkn dgn khayalan diantara dua insan

cinta tak semestinya kerana harta mahupun rupa paras semata2
tp nuraninya yg dpt menerima kita seadanya atau tak
tingkahlaku juga kdg2 memainkn peranannya kerana ia menggambarkn ia
adakah dia dpt membahagiakn kita buat selamanya?
atau atau mampukah ia membimbing ke jln mu?

Jgn laa kita perjudikn sgt dgn alam percintaan
yg kadangkala menghancurkn masa depan kita
kerana..... kerana........ kerana..........
meletakkn seratus peratus dlm percintaan
kadangkala akan membuatkn kia merana dan terluka
dan pada masa itu barulah akan timbul penyesalan di alam percintaan

Saturday, October 23, 2010

geram,auntie,YP dan server

sy geram sgt dgn adik sy nie,dh laa pinjam keter sy lepas tue jdkn kereta sy mcm keter dia pula. kalau keter dia,gasak laa dia nk buat apa pun tp jgn laa buat mcm tue kat keter sy. mula2 dia pinjam keter sy dr pg lg. sy ingat sampai siang jer dia pinjam but dia buat keter sy mcm keter dia coz dia pinjam sampai semua org dh titun. kol brp pg dia balik pun sy tak tau
barang2 dia pula ada kat keter sy (baju,kain and sandal). geram laa sy dibuatnya dan dia betul2 tak syukur dgn keizinan ayah sy pinjamkn keter sy kat dia. yg sakit ati dia tak isi minyak walaupun ayah sy dh kasi duit minyak. sy terasa nk bunuh jer dia. tak cukup lg kaa dia cari masalah dgn sy? nk sy berdendam lg kaa dgn dia? nk kaa dia menyesal kalau sy tak maafkn dia sampai sy mati? (kalau dia baca,lantak laa dia)
mak ngah (kakak ayah) dtg ke rumah dr 20.10 - 22.10 selepas dia dok umah anaknya di seremban dan sblm dia balik pahang. best juga coz sy dan mak sy ada kawan
sy menemakn ayah ke majlis yg di anjurkn oleh YP (Yayasan Pahang) di sebuah hotel di shah alam,best laa juga dan masih ada yg ingat sy pernah prakikal di Yp. terharunya sy coz sy praktikal kat sana pun masa diploma.
ari nie server pula buat hal,geram pula sy dibuatnya dan kesian lak kat abg sy. sy kena okn server coz sy tgh main tenet. ha,pir separuh jam laa juga dan akhirnya ok. bestnya

Monday, October 18, 2010

first time putus cinta

kol 1 lebih pg (ari isnin) isnin aku telah mengungkapkn lafaz perpisahan kat teman laki ku yg amat kusayangi. walaupun perit,tp aku ttp kena melafazkn perpisahan buat si dia walaupun hati ini telah bersulam dgn kasih syg dan cinta kpdnya.
walaupun perit tp aku terpaksa merelakn sbb terlalu byk kemungkinan buruk yg akan menimpaku lebih2 lg aku dh baca citer risiko cinta cyber memalui paper semlm. lebih byk buruk dari baik. aku juga telah tanya byk pihak ttg risiko yg aku akan hadapi dan sepanjang itu aku telah fikirkn risikonya juga.

aku terasa sakit hati dan adik beradiknya dlm taip kata2 perpisahan buatnya. actually dia tak salah langsung but teramat baik bg diriku ini but aku jer yg terasa tak layak buatnya.
kesian pula kat dia di mana aku telah bertaip kata2 kasihan kat kata2nya yg ajak aku cinta tp skrg aku telah menolaknya walaupun dlm hati ini terpalit kasih syg buat abadi buatnya.
walaupun dia laki kedua yg hadir dlm hidupku but dia laki pertama yg aku cintai yg amat sgt dan kalau blh mmg aku tak mau berpisah dgn dia,tp aku terpaksa sbb byk persoalan yg bermain dlm fikiranku ini setelah berjumpa dgn dia dan aku tak mau persoalanku ini membuatkn ku merana
cinta start di alam cyber mmg byk baik dan banyak buruk malah cinta ini cinta jarak jauh sukar aku nk mengenal keperibadiannya kpd aku. kata2 dan taipan mmg indah but bila di alam maya,aku tak tau reaksinya walaupun ia pertemuan pertama dan trakhirku dgn si dia

Thursday, October 14, 2010

coping strategy of patient with neurosugical disease



ari nie sy kena hadiri satu seminar di PPUM (pusat perubatan um) pd pukul 2 ptg. sy tolak dr rumah kol 1.15 tghari dgn adik yg antar ke PPUM.
sebelum gi seminar tue,pelbagai andaian buruk dh dtg dlm fikiran sy spt sy jd mangsa kena ucap but tekaan sy meleset
masa nk gi tue,siap ask kaw di mana dan nurse siap kasi peta lg. gi laa tingkat 2 dgn tak konfident. hahahahaha. sy dh mula takut silap kawasan but tekaan sy betul coz ada doc kenal sy. siap ingat nama sy lg tue. hahahaha. tue yg syok tue. hahahaha
dpt laa kawan dan kongsi citer sbb kena hadiri. best laa pula. kat seminar tue byk ckp pasal keadaan yg di alami oleh pesakit like me dan mmg betul apa yg di ckp walaupun bkn 100 percent coz sy ttp akan berubah wlaupun situasi tue blh lemahkn semangat sy.
kat sana jumpa doc Chong Tze Yang iaitu doc sy masa first time masuk wad for fisioterapi. bestnyaaaaaaaaaaaaa. doc Mazlina pun sy jumpa gak dan doc tue tanya dtg dgn sapa,sy jawab laa dtg sorg coz adik tinggalk sy dan terus out. tp tak kisah langsung
satu pengalaman yg best laa coz seminar best dan semua best. siap dpt adiah lg tue. malu i. hahahahaha.sy dpt pemanas air. syoknya dan sy akan gunakn bila sy ada rumah sewa atau dok umah sendiri.
syg doc coz memberi peluang sy merasai kemanisan seminar yg sy sendiri nk hadirinya coz kat situ laa dpt tkar pengalaman dan everything slain menyuntik semangat sy utk berjaya

Sunday, October 10, 2010

3 hari 2 mlm - Pahang

hari jumaat pg hari tue sy sy gi Pahang. kedatangan sy diambil oleh pak wan (pekerja kak suzie) di stesen bus Pahang. dok umah mak ngah
Ari sabtu dlm kol 1 rghari br sy up town dn kawan baik sy di kuantan Pahang. mula2 gi umah eton utk hantar hadiah kawen yg terlewat (hahahahaha). doa dia tak ada but dia ada dan dia pg td br sampai. berlama laa sikit kat umah eton coz burak sakan. hahahaha
dapat laa jumpa suami eton. not bad suami eton. peramah laa juga. sesuai gitu dgn eton. byk laa juga topik kitaorg bual. hari yg sama sy janji nk jumpa iwan juga kat mega.
sy call dia kata nk ambik duit. sy ingat dia ambik duit kat ktn,so sy abaikn jer laa tp rupa2nya dia masih di temerloh. sambil tunggu dia,sempat laa juga kami shopping sikit barang coz yg shopping tue adalah barang yg sy akan guna hari ahad. puas laa juga(for me) .
dlm kol 5 lebih dia br call,dia kata jumpa kat KP (Kuantan parade) gi laa KP. kat KP tak nampak pula,call dia kata salah tempat. kat teruntum (sabo jer laa) gi laa kat teruntum,jumpa dia. masa first time jumpa,takut laa juga coz nie pengalaman pertama sy jumpa laki. adik beradik takut semua ada.
so nk tak nak,kena paksa laa kawan temankn sy. buka keter dia bau wangi sgt,sy yg mmg cepat pusing kepala bau wangi terpaksa laa tahan coz bau wangi nie kalau bau lama2 akan buat sy poning kepala. silap ari bln poning kepala + muntah. terpaksa tolak pelawaan dia naik keter dia coz sy nk elak poning kepala.
kami cadangkn dia jumpa kat KP but tak lama kami gi KP,dia bgtau tak tau jlnnya dan dia cadang kat kita org jumpa kat Benteng. masa dia kat Benteng,kita org gi KP balik coz kawan nak beli kamera. sapa suruh dia lambat, nasib laa dia kena tunggu kita org (tue balasan kita org tunggu dia)
lepas beli camera kawan baru jumpa dia. jumpa lak kak nor but tak tegur lebih. just said hai coz nk faster nie. agak2nya dia bagitau shila kot yg jumpa kita org kat KP. mampus laa gue. hahahahaha
lepas KP gi bentong. berborak laa juga. sy yg mula2 kenal mmg byk diam coz maybe tak biasa berbual dgn laki sampai kawan sy naik bengang dgn sy. apabila dia nk bual dgn sy secara private br sy berani berbual dgn dia. takut masih ada. hahahahaha
hari tue jawapan kami balik mlm dlm kol 7 lebih mlm. kawan antar sy balik umah mak ngah sy dan dia balik temerloh balik. terasa best laa juga jumpa dia dan byk tekaan sy tepat dan dia lega coz sy tak byk sesi soal jawab dgn dia. hahahaha
ahad,balik kajang dgn sani express. kak suzie yg hantar ke stesen bus. just drop jer coz dia nk tgk wayang dgn anak2nya. sy tak kisah langsung coz dh biasa alaminya. jumpa balik dgn mak cik yg sy kenal ari jumaat tue. mmg best laa dok pahang. bus sampai dlm kol 3 ptg dan sampai kajang dlm kol 7 mlm. mmg tepat jangkaan sy.

Thursday, October 7, 2010

gementar nk jumpa si dia

esok sy akan ke Pahang dgn naik bus Sani dari perhentian Kajang. Sy ke Pahang coz adik sy (yg balik dr Mesir) blh temankn mak dan ayah sy sepanjang sy tak ada di rumah coz kalau tak ada org nk temankn mereka,sy tak berani nk mengembara (jln jauh)
Saya ke Pahang ada 2 sbb iaitu yg pertama adalah rindu sgt dgn kawan2 sy dan yg kedua adalah nk jumpa si dia yg sy syg dgn sepenuh jiwa (setakat nie) tp malu nk mengungkapnya masa dia tel sy coz dia bkn husband sy lg. hahahahahaha
sy mmg nk jumpa dgn dia coz dh busan cinta cyber nie. kita org akan jumpa di Kuantan Pahang. skrg nie sy rasa gementar pula coz sy tak pernah face to face with her. lg pula sy tak pernah face to face dgn pak we sy slama nie (cinta pertama). hanya di alam tel blh manja.
slama nie walaupun dia (first pak we) nk jumpa tp sy menolak coz tak ada kekuatan nk jumpa but dgn yg nie (kedua) ada pula kekuatan nk jumpa dia. maybe dh busan cinta chat nie.
adik beradik gelabah ada dlm diri sy nie. ada gak mlm nie sy tak titun kerananya kang mlm nie. hahahahahahaha. byk lak yg main di fikiran sy. lokasi nk jumpa laa. adoi,sewel lak sy rasaknnya. hahahahahaha
tp yg pastinya ari sabtu nie akan menentukannya. harap2 sabtu nie berjln lancar spt yg di ingini laa. jgn perasaan takut bersama adik beradiknya dtg melanda sy. mesti kawan baik sy ketawakn sy kalau tau bab nie. hahahahaha
mmg skrg nie mmg sy terasakan sy tak betul. risau pun ada dlm diri sy. kalau masa mula2 kita org couple tak jd jumpa,sy akan pastikn yg kedua jd kecuali dia ada sbb tak mau jumpa sy. hahahahahaha

Monday, October 4, 2010

tak titun & jumpa

start semlm sampai kol 1 tghari sy tak titunwalaupun badan ponat yg amat. nk titun,but mata lak rayu jgn titun. hantu tol mata. hahahaha. sepanjang sy tak titun tue,sy baca novel melayu. kali nie terbitan creative lak sy baca sehingga sy kena bersiap utk jumpa doc di PPUM (Pusat Perubatan UM)
kat kejer sempat laa titun sekejap coz jln jem coz sy gi dgn adik laki sy yg jd driver sy. hahahahhaa. kat PPUM yg bestnya sy jumpa 3 org yg pernah rawat sy di bahagian tangan iaitu kak lily,abg herwan dan kak sharifah. best laa juga. abg tangan yg slalu bawa jumpa diaorg pun sy jumpa. tak sangka lak diaorg masih ingat. tak lupa gak sorg abg faizal yg pernah rawat sy setengah hari di PPUM. best juga coz dh lama tak jumpa
sy juga jumpa abg yg uruskn kaki. tak sangka lak,muka sy diorg cham l coz dh hampir 2 thn sy tinggalkn sebrg rawatan di PPUM.
borak dgn doc best juga. yg kelakarnya dia tanya sy dh ada pak we atau tak. kahkahkah. lawak2 kalau sy ckp tarak ada coz pd anggapannya sy mesti ada pak we. I dgn malunya ckp dh ada pak we but dok jauh. hahahahaha. klakar lak.
best laa. lepas tue sy gi ke tingkat 13 coz nk jumpa kak Yus yg pinjam buku sy,tak sangka lak dia tak ada
balik umah main tenet dan dlm kol 1 lebih tghari sy titun lepas solat zohor coz mata goda sy titun. hahahaha. lama giler sy titun coz sy bgn dlm 6.10 ptg. penat laa tue jawapannya. bgn semata2 nk tgk citer cinta kirana. citer cahaya kol 3 ptg,sy terlepas. hahahahaha

Sunday, October 3, 2010

terbuka org dan sendiri

Penat sy rasakan coz semlm sy gi beraya di 7 buah rumah terbuka termasuk satu di masjid tempat sy. gi umah terbuka masjid tue bersama ayah,mak dan kakak but next rumah terbuka hanya sy dan kakak sahaja.
ruma kedua adalah rumah sedara sy di shah alam. gi dgn kakak laa. best laa juga coz dpt jumpa sedara mare. after next rumah terbuka cousin tue,gi rumah terbuka kawan kakak sehingga rumah terbuka yg kelima. ponat2 coz letih laa badan.
kebetulan hari tue adik sy yg blajar di Mesir balik Msia. flight sampai kol 4.30 ptg dan spt biasa laa dia akan kuar kol 5 lebih ptg. tue pun kakak sy nk bising laa coz dia kuar lewat.
ari nie umah sy buat open house. sy dgn sengaja tak jemput kawan2 coz sy tak mau dh peristiwa masa sy kat wad akan berulang kembali. kang free2 jer kena mare tak tentu pasal.
tetamu dia org mmg ramai coz sy dan kakak sulung jer tak jemput org dtg beraya. tp melaan diaorg amat memenatkn coz kaki sy sampai minta cabut akibat ponat melampau. sy just rest masa minum air dan sepanjang waktu siang,perasaan lapo tak muncul dlm fikiran sy
best laaa juga coz layan tetamu but dlm best,ponat melampau melanda diri sy dgn kena jumpa doc fisioterapi keesokkn harinya. harap2 kesihatan sy akan ok keesokkn harinya coz sy tak mau tunjuk lemah kat depan diaorg

Wednesday, September 29, 2010

isnin and rabu

hari isnin so penat sy dibuatnya sampai kena titun awal but tak leh gak titun awal walaupun badan penat melampau.
mcm mn tak penat,awal pg kena temankn ayah ke hospital serdang coz ayah nk daftar kat tempat fisioterapi so maknanya sy kena laa bgn awal pg dlm 7.30 pg coz nk gi spital kol 8 pg.
balik jer buat senaman dgn kayuh roda beskal coz nk bg kaki lari balik. ptg tue pula kena jumpa lec yg uruskn praktikal di kolej. gi kolej dlm 4.15 ptg dgn teksi merangkap jiran.
dlm teksi pula,apasal laa dia nk menyibuk hal kuarga sy nie. sakit ati tau tak dgnnya. kalau nk berckp pasal kuarga sy sila laa ckp dgn ayah sy. bukan ckp dengan sy coz semua tue bukan harta sy laa. nie sy pula jd mangsa dia. bengang2 melampau sy.
tambang teksi tak berubah gak walaupun dia bawa bininya dan anak angkatnya gi pasaraya semasa sy gi jumpa lec yg uruskn praktikal. kena laa guna duit sy bayar tambang dan nasib baik sy dpt claim dgn ayah sy duit tue.
rabu lak,sy kena uruskn satu bil elektrik yg dh tertunggak-tunggak sejak bln 7 2009 lg. RM 200 yg sy bawa hangus malah kena gak guna duit sy bayar bil tue gara2 dh malas nk bayar utk bil akan dtg.
kiranya RM 150 yg dy dimpan dlm beg duit,hangus sy gunaknnya utk bayar bil elektrik di pej elektrik dan bil air di pejabat pos. nasib baik tau tak blh claim duit tue dgn ayah sy coz sy dh risau dh kalau duit yg sy bawa tak cukup. nasib baik cukup dan nasib baik niat sy bawa beg duit ada hasilnya.

Saturday, September 25, 2010

kawan tunang and kawan jiran kawen

kawan baik kata ari rabu nk daftar utk hadir kursus perkahwinan. mula2 terkejut laa juga but dia bgtau yg dia dh tunang and sy rasa seronok apabila kawan baik kata dia dh tunang bulan 6 baru2 nie but syg dia tak jemput sy ke majlis pertunangannya dgn lelaki yg di cintainya. sy terasa hati ckit laa but sy sabar coz pd sy tue hak masing2 laa bab pertunangan nie kn.
kawan kata dia akan kawen bln 12 nie di rawang (rumah keluarganya) dan bakal suaminya org kodah. bakal suaminya kenja sendiri dan menetap di sungai chua kajang. sy rasa sedih ckit laa coz sy terasa akan kehilangan seseorg yg akan berkongsi perasaan dgn sy but jodoh dia dh sampai dan hajat sy nk dia kawen pun termakbul,its ok beb. gue ok jer.
kawan yg muda 2 thn dari sy kawen akhirnya. dh lama lost contact dgn dia. sy ingat lagi gelagat manjanya masa sy sering jumpa dia (masa kicik) dan tak sangka dia dh kawen. dia kawen masa dia tahun akhir pengajian begitu juga suaminya. hahahahaha
dia tahun akhir medic kat UKM dan suaminya tahun akhir kejuruteraan mekanikal di Jepun. bestnya dan bertuah laa dia tp syg dia akan berpisah sementara coz masing2 kena abiskn pengajian baru dapat hidup bersama. mesti tiap2 mlmbergayut. hahahaha.
hadiah kawen dh sy kasi yg sy beli di pahang. hahahaha. skrg nie nk abiskn hadiah kawen jer sy nie. hahahahaha

Tuesday, September 21, 2010

kak fida dan mp3

pg hari isnin (20.9.2010) pd pukul 10 lebih pg sy telah gi beraya dkt umah kak fida yg terletak kat negeri sembilan. pergi dgn pok cik but pok cik buat sy tersesat. kata2 sy mmg dia tak pakai (tak insap langsung)
dkt umah kak fida,dpt laa borak sakan. best tol borak dgnnya. dr hal kecik sampai hal yg besau kami borak.
mlm pula dlm kol 9 lebih mlm gi warta. sy cari mp3,baiki jam dan cari sikit mknan kalau sy lapo kat bilik. mula2 gi tempat jam utk tambah bateri jam (pemberian kawan baik),
pastu beli mp3 mahal laa juga (rm170) tp guna duit simpanan sy laa (yg sy kumpul duit tue). sy berasa puas ati sikit laa coz mp3 nie dpt mengisi masa busan sy walaupun harganya mahal di warta.
last skali gi warta beli sikit barang utk sy dan juga ayah. selain tue beli juga cokelat fav anak buah sy. hahahaha.
syg laa jam dh tak blh tambah bateri. syg yg amat laa coz jam tue pemberian kwn baik sy dan sy pula sedar2 jam tue dh mati bateri. frust laa juga

Sunday, September 19, 2010

mak cik,kuarga ipar kakak and kawan adik

seronok rasanya coz ari nie dpt gi umah mak cik yg telah menjaga sy masa sy kecik lg kat bandar baru bangi. kita org gi umah mak cik dlm kol 11 lebih pg selepas adik kemaskn bilik ayah
dpt mkn mee kari (guna mee kasar). sedap laa juga coz mee tue tak rasa kapur. byk juga laa sy ambik. kalau blh sy nk ambik semua bawa balik umah. hahahahaha coz mmg sedap sgt mee tue
kat situ laa baru sy tau,yg sy biasa mkn mee hailam (mee halus) sejak kecik lg coz mee hailam tue slalu di hidangkn waktu pg masa kecik. patut laa sy teramat pd mee halus berbanding mee kasar.
kat umah jumpa pula mak abg ipar dan kakak sulung abg ipar bersama anaknya. benda tue laa paling sy nk elakkn skali. sy pun tak tau sbbnya tp mungkin sbb utama muncul dr anaknya yg slalu buat masalah kat sy tanpa disedarinya. kesian2 coz jd mangsa di mana sy tak suka semua ahli kuarganya.
mlm pula adik balik dr indonesia bersama kawan-kawannya,so kawannya antar sampai umah utk beraya. best gak coz tak ada laa sy busan dan dpt layan tetamu. hahahaha

Saturday, September 18, 2010

kawen,mak cik,kawan ayah and cousin

ari nie ada dua perkahwinan yg sy kena gi. satu di pahang dan satu lg di putrajaya. sy gi kawen dkt putrajaya coz kat pahang tak dpt laa eden nk gi.
yg kawen kat dewan yg terletak di putrajaya adalah anak driver. nk tunjuk mewat sgt laa tue. dh tau mahal nk juga buat kenduri kawen kat dewan yg beku bg sy tue. terpaksa laa sy gi coz kalo tak gi,ayah akan bising
tghari kawan ayah lak dtg,layan jer laa. tak lama lepas tue cousin yg suka bg masalah dtg dgn familynya. bengang dgn family cousin tue coz kalau dtg mesti kena tambah mknan. nie mesti bini kmalas nk masak. hahahaha
ptg pula,mak cik kesygan sy (yg bela sejak kecik sampai 6 thn) dtg. bestnya sy coz sy mmg suka mak cik dtg. esok yg pasti akan dtg umah mak cik. dh terbyg duit raya. hahahahaha (jahatnya sy)
tak lama mak cik sekeluarga out,cousin dtg pula. sy pula yg kebulur. jual mahal lg masa mak cik ajak mkn. hahaha
mlm cousin dtg (bersama keluarganya) dtg ke rumah. best laa juga lkayan tetamu. skrg2nya boring sy hilang and sy tak kisah langsung. hahahahaha

Wednesday, September 15, 2010

adik,saudara dan tetamu

ari isnin tue adik balik ke Mesir coz nk ambik peksa ulangan bg subjek yg gagal (1 subjek) dan akan kembali ke msia 2 minggu akan dtg but adik balik kali nie siap bawa baju UMNO coz adik org terkuat UMNO di egypt. sempat laa mkn mc d sementara tunggu adik out (berlepas). kali nie yg antar adalah si ag si kembar dan sorg anak sedara sy
musim raya mmg tak terlepas dr tetemu dtg dan apabila tetamu dtg sy lg suka diaorg abiskn stok kuih. hahahahaha. yg dtg beraya biasanya bdk2. kawan ayah ada dtg gak but jarang laa
hari nie 2 cousin sy dtg. yg pertama adalah makngah bersama sorg anaknya yg dh berkeluarga dtg beraya kat umah dan yg kedua adalah cousin anak allahyarham pak andak. best laa but sy spt biasa takkn sgt layan diaorg coz sy kn pemalu (hhahahaha) biar laa diaorg yg layan. ayah cik (adik ayah bongsu) ada dtg beraya 2 kali
first raya bawa anaknya yg sebaya sy dan kali kedua sbb nk antar antibiotk utk kesengalan kaki ayah. hahahaha
diaorg dtg mmg best laa bg sy coz sy lg diaorg dtg coz dh lama tak jumpa

Sunday, September 12, 2010

ponat dan terkilan but happy

sedar tak sedar skrg dh raya. raya mmg best bg sy coz masa nie laa sy dpt jumpa sanak saudara dan abg bersama kakak yg jarang berjumpa walaupun kejap
tp yg tak bestnya pasal raya adalah sy ponat berkejar menukar menu yg perlu di persembahkn kat org yg dtg. sampai sy terasa nk angkat kain sbb kain baju yg sy pakai tue sy terasa sempit. hahahahaha
tp apabila melihat wajah teamu,terubat laa sikit kepenatan sy coz sy suka tgk wajah ceria mereka.
selain melayan tetamu,sy ada gak pergi beraya pd hari raya pertama dan raya kedua. raya pertama sy gi umah atok and opah (org yg bela sy masa kecik) dan gi umah kawan ayah yg bergelar tan sri yg sy tak ingat namanya. speaking english tue kalau ckp dgn dia. nasib baik sy tak ckp dgn dia. hahahaha
raya kedua lak,kol 7 pg sy kena gi kuantan pahang coz mak ngah (mak cik seb ayah). so terpaksa laa sy pujuk mata titun kol 1 pg gara2,sy tak mau bgn lewat. pg tue dlm kol 5 pg,adik dh kejutkn sy but sy mandi pagi kol 5.30 pg. alih2 gi pahang kol 7 pg. hampeh
kat pahang sampai kol 9.45 pg dan tlg apa yg patut. masa kita org ada disana,hanya anak2 mak ngah sy jer yg ada. org lain tarak ada lg. tp sekejap jer kita org kat kuantan dan dlm kol 11.45 pg kita org kena balik coz ptg tue mak sy pula akan ke johor.
mmg ponat sy rasakan but happy coz dpt balik pahang walaupun sekejap jer di pahang cuma sikit terkilan coz tak dpt gi umah kawan sy yg nk kawen raya ke 9 nie for hantar adiah kawennya

Tuesday, September 7, 2010

happy belated birthday ayah




aku hampir terlupa satu tarikh yg begitu bermakna
tarikh lahir ayah tercinta yg slalu berada disampingku ini
kerana hari ini hari begitu bermakna buat ayah
hari ini tarikh lahir ayahku yg tercinta
yg disambut tiap-tiap tahun

tiap-tiap tahun kami akan meraikn besday ayah tercinta
walau sesebuk mana pun kami ini
besday ayah tercinta takkn kami lupakn

biasanya kalau bukan hari cuti
hanya lafaz happy besday kami akan ungkapkn
tetapi andai hari cuti kami akan meraikannya
dgn sepotong kek dan kami akan berkumpul beramai-ramai
untuk melafazk nhappy belated ayah tercinta
kerana hari itu amat bermakna buat kami

Saturday, September 4, 2010

perasaanku ini yg sukar difahami




apabila tgk org happy dgn apa yg diaorg lakukn,sy turut happy walaupun happy sy tak ditunjukkn pada air muka sy.
apabila melihat diaorg sedih,sy pun akan turut berasa sedih tapi ia takkn ditunjukkn pada air muka sy ini.
apabila mendengar diarg bersuara ceria apabila sy menelefon mereka, sy akan turut berasa gembira
apabila suara mereka nernada sayu walaupun cuba disembunyikn dekat sy,sy akan turut berasa sayu
sy suka melihat mereka menaip dgn ceria kerana keceriaan mereka adalah kebahagiaan yg sy impikn
apabila mereka menaip dgn taip yg tak ceria akan buatkn sy tertanya-tanya kenapa dgn mereka yg menaipnya
bg sy,sy rela di hina asalkn dapat melihat kegembiraan mereka yg sy kenali itu cukup bermakna walaupun kdg2 terguris perasaan ini dengan mereka but melihat mereka bahagia cukup bermakna bgku

Tuesday, August 31, 2010

merdeka dan kepulangan adik



Hari nie sy rasa gembira coz seluruh rakyat Malaysia meraikan kemerdekaan negara kali yang ke 53 tahun di serata dunia dlm pelbagai bentuk perayaan.
Merdeka ini telah membuktikn Malaysia sudah tidak di jajah oleh bangsa asing di negara lain. sy rasa syukur sgt dan sy love merdeka.
ptg td,adik sampai di malaysia dari mesir kol 4.35 ptg dan kuar dari balai pelepasan kol 5 lebih.
happy sgt sy sbb sy gi dgn adik sy yg benarkn sy tunggu adik yg balik di mesir di balai menunggu sementara dia tunggu di kereta. kalo dgn kakak atas sy,confirm laa dia tak kasi. kalo sy minta pun dia akan bising dan bebel kat telinga sy
happy laa coz adik sy tue dpt merayakn di malaysia walaupun 3 hari saja dan dpt abiskn cuti posenya di malaysia

Wednesday, August 25, 2010

apasal tak past lagi drive keter

ari nie dlm kol 11 pg,adik nk test sy bawa keter sy ke bandar baru bangi. terkejut lak coz org yg berani test drive sy hanya ayah sy saja. adik nie kali kedua dia test sy selepas dia ambik sy dari kolej ( bln 7)
pemanduan sy ok but byk bagi signal ke kiri atau ke kanan terlalu awal. biasanya sy akan kasi signal sblm lepas kilang.
mula2 test kat bandar baru bangi dan bulatan,ok laa but apabila test dekat kilang terus berlaku kesilapan byk yg sy buat.lambat tindakan sy tekan hand brek apabila nk masuk selekoh.
but kali nie adik ajar sy buat u-turn kat kilang. mula2 gelabah laa coz sy tak pernah buat u-turn lepas tue sy try buatsehingga yakin coz masa dgn ayah sy,u-turn nie tak ada laa.
but rasa best pula buat u-turn nie. hahahahahaha. sy kalo blh u-turn kan kembali sy juga ok. hahahahahaha
tp adik sy tue steady jer sy tgk dgn sy,kalo yg lain jangan laa harap nk test sy. tue yg best ttg adik bawah sy tue. kita org buat 1 jam test tue
esok sy harap ada lagi test keter. hahahahaha. sayang adik

Tuesday, August 24, 2010

Fadhilat Ramadhan

KELEBIHAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

Friday, August 20, 2010

ramadhan

Ramadhan yg ku tunggu ketibaannya tiap tahun
ketibaannya mmg ku nantikn
dengan setulus hatiku ini

Ramadhan membawa seribu makna dlm hidupku
ia mengajarku segala erti dlm hidup ini
kesabaran,ketabahan,kekuatan dan kecekalan
kerana ia akan menguji jati diriku ini
dalam menempuhinya dlm kehidupan ini
mampu atau tak aku menghadapinya

Ramadhan memberi ku merasa kesusahan org dlm sengsara
hidup dlm kemiskinan seumur hidup
kais pagi mkn pagi,
kais petang makan petang
apabila ada makanan baru makan
apabila tiada mknan hidup dlm kelapan

Ramadhan juga mengeratkn silaturrahim sesama insan
yg mana sukar ketemu akan ketemu
di mana yg jauh akan pulang ke kg halaman

Wednesday, August 18, 2010

ayah bestfriends telah tiada

Br sahaja kawan baik sy menghantar berita yang ayahnya telah tiada (pukul 4.35 ptg) di kuantan pahang. ia mengejutkn sy
terasa baru semlm sy jumpa ayah kawab baik sy tue di umah keluarganya di kuantan. walaupun ayahnya sakit,but ayahnya tabah layan kami.
mmg sy terkejut coz dlm tahun yg sama 2 org telah meninggalkn kawan baik sy. mula-mula yang meninggal dunia akibat lemas di sungai adalah abg sulungnya dan skrg,ayahnya yg meninggal dunia.mesti dia terasa gelap dunia dan rasa nk mati sama
tapi sy harap kawan baik sy tue dpt tenang walaupun pedih menghadapi perpisahan kekalabadi bersama insan tersyg
sy tiada disampingnya utk menenangknnya. kalo sy ada,sy akan memujuknya supaya tabah coz mmg sukar nk hadapi kehilangan insan tersyg apatah lg ayah yg telah membesarkn kita bersama ibu.

Al-Fatihah utk arwah SA'ARI. semoga rohnya di tempatkn dikalangan org yg bermiman

Tuesday, August 17, 2010

14.8.2010 - 16.8.2010

nasib baik ayah sy masuk wad singkat dekat ampang putri (tempat sy bln 7) berbanding kat IJN lama.
kat ampang putri ayah keluarkan tiub yg dia pegang sepanjang dia lepas operate di IJN tue. so senang laa dia gerak
ayah mula buat kol 12 lebih dan abis 15 minit kemudian walaupun ayah masuk bilik operate awal. ayah kata sakit walaupun ia cucuk ubat tahan sakit but ayah tak menjerit like me yg tak tahan sakit sgt.
doctor kasi ayah tgk but ayah tak mau tengok coz sakit woo walaupun kasi ubat tahan sakit. ayah ckp doc kat GB tue tak perasan kaa tiub (yg ada kat perut) tue kecik sampai ayah ada masalah buang air. doc betulkn tiub dan buang alat yg ada kat ayah sejak di IJN,baru laa ayah blh buang air sendiri.
sy kat bilik sempat laa tido sekejap coz ponat laa. dan sepanjang ayah kat sana sy sempat laa buka pose kat sana. ari sabtu diaorg bawa lauk dari rumah dan ahad makanan beli. ayah mkn sy tgk jer coz tak heran.
lama kat spital coz ayah ada apoinment dgn doc ari isnin dan doc nk memastikn ayah sihat

Friday, August 13, 2010

teman ayah dan mengantok

kita org gi ampang specialist dekat ampang putri bersamaan ari khamis (12.8.2010) ayah nk jumpa doctor yg terel bab masalah ayah sy di ampang putri
gi kol 8 lebih dan balik nk dekat kol 5 lebih ptg. sy yg tak cukup tido (tido dlm 4 jam) kena kuatkn semangat laa. walaupun letih sy mmg kuatkn semangat sy temankn ayah sy.
ngantok giler sy dan masa ayah mkn kat cafe ampang putri,sy hampir terlena dibuatnya. so,sy terpaksa laa merayau sat. kononnya nk beli majalah coz otak keetulan waktu tue ngantok.
ayah kata sabtu nie kena gi lagi sbb nk buat operate sikit kot. entah laa. sy tak brp tau sgt bab nie.
sampai umah,sy naik atas dan terlena sat. sy bangun nk dkt buka pose. ya allah,
melampau tol sy blh terlena sat. kalo ikutkn ati malas nk bgn but sy fikir sy nk buka pose,sy kuatkn ati.mlmnya sy tido kol 12pg

Thursday, August 12, 2010

9.8.2010

bestnya coz ari nie ayah kuar IJN (Institut Jantung Negara). sy dtg IJN dlm pukul 8 lebih pg dgn pok cik (driver) mak sy yg 3 kali seminggu antar ke dialisis.
sampai IJN terus jumpa ayah dgn tak mkn dan minum pg lg. gi cafe dan beli newspaper tok ayah dan my fav newspaper (metro).
lama giler tunggu ayah kuar IJN. dlm 5.45 ptg br kuar IJN coz terasa lembab pula nk tunggu doc tulis surat kebenaran nie. hampir tertido laa sy tunggu ayah kuar wad.
tp ayah kuar wad IJN dgn ada tiub di saluran air kencingnya. so gerakannya terbatas laa. terpaksa laa naik kerusi roda wad IJN.
ceh,sy ingat saluran tue akan dibuka but kena pula gi gi HKL kalo nk bukanya coz yg sna buatknnya. leceh tol laa dan menyusahkn jer ayah sy. tp tak tau temujanjinya bila coz HKL ramai org ke sana
tp ayah sy pula blh lakuknnya dan sy ada teman berpantang dlm bab mknan nie walaupun doc kasi mkn segala jenis mknan. tue bestnya coz kitaorg senasib kena pantang. hahahahaha

Tuesday, August 3, 2010

knp adik mesti diaorg cari gaduh?

skrg nie sy cukup pelik coz knp apa yg sy buat mesti tak kena kat mata diaorg semua (ahli kuarga?) diaorg seolah2 nk cari gaduh dengan sy jer coz apa yg sy buat mesti jer tak kena dgn diaorg
sy ckp dgn diaorg,diaorg kata sy membebel walaupun kata2 sy tue benar,sy larang diaorg dan diaorg kata sy mengongkong laha kata2 sy kadang2 buat kakak atas sy kata sy tak hormat kat dia dan pantang dia org bangkang kata2 dia.
dia pernah terfikir tak perasaan sy apabila adik sendiri membangkang kata2 sy? sy hanya ucap sikit jer terus dia labelkn sy membangkang kata2nya. kalo mcm tue biar laa dia terasa coz sy org yg dia blh pijak2kn. sy hanya bg sikit coz tue antara yg sy alami tp dia pernah kaa faham perasaan sy kalo setiap tindakn sy tak ada org (adik) yg hormatinya?
adik bawah sy nie,kalo sy call dia mesti dia putuskn call sy seolah2 sy org yg tak berguna tp kalo kakak or abg yg lain call dia ok jer.
betul kot sy nie tak berguna langsung kat mata diaorg dan sbb tue diaorg blh pijak2 sy nie dan segala perbuatan sy nie tak berguna.
kdgkala bg sy,sy tertanya2 knp sy tak bisu jer coz kalo sy ckp jer,semua kata2 sy salah kat mata diaorg dan waktu tue laa diaorg takkn berasa bersalah kat sy walaupun sy sedar masa tue sy pasti akan sakit hati but sekurang2nya sy tak payah laa luahkn sakit ati sy nie kat diaorg
bg sy skrg nie,ahli kuarga memang nk cari gaduh dgn sy. agak2nya kalo sy mati br ok bebanan sy nie kat diaorg tp sy tak mohon mati. kalo ia berlaku sy akan bg tanda kat diaorg pun

Monday, August 2, 2010

aku terasa biarkn aku kena

ari nie baba dh blh kuar icu. lepas balik jer kolj kol 12 tghari sy terus balik umah dan siap ala kadar dgn ajak mak ngah skali ke IJN. sampai kat IJN dlm kol 1 lebih tghari (nk dkt kol 1.30 tghari)
baba masuk wad biasa kol 2.30 ptg, gi melawat baba dlm 10 minit dan nurse bgtau yg baba blh kuar icu dan kena tunggu kat bilik A 303. sy terus tunggu kat luar bilik dan terlupa yg baba masuk ikut lain.
tp sy masuk sikit coz masa tue br tersedar baba masuk guna pintu lain but bbrp minit kemudian baba terus tido kerna sy rasa baba mkn ubat tido
tgk baba,sy sedar keadaan yg baba alami sama dgn keadaan sy masa kena rawat walaupun lain di bedah. sy terasa waktu tue biar laa sy jer yg menanggung kesakitan baba dan baba biar laa tak sakit. sy tau batapa peritnya menanggung kesakitan itu cuma tak tunjuk dgn perkataan saja.
setiap kali tgk baba menanggung kesakitan,sy terasa seakan nk menangis. walaupun baba tak lafazkn kesakitan but dr riak mukanya sy blh baca yg baba alami. sy saat tue terasa biar laa sy alami coz org yg pernah operate akan memahaminya.
bila sy nk tlg baba jer,abg sy larang kononnya bahaya sy buat but dia pernah kaa alami operate?sy tak faham laa,knp perbuatan sy dilarang? diaorg tak pernah alami operate sbb tue agaknya diaorg larang sy. sy faham laa bab operate sbb tue sy tlg baba coz sy ingat,masa sy uzur (muntah byk kali),sy larang org temankn sy mlm coz sy tak mau mereka lihat keuzuran sy.sy waktu tue mmg sedar org dtg but sy tertido akibat sakit.
sy mmg faham yg amat keadaan baba tp org yg tak pernah alami tak faham langsung keadaan tue. kalo sy,sumpah saya takkn kasi diaorg temankn sy pd waktu mlm coz sy tak mau mereka lihat penderitaan sy tue.
sy harap,esok baba ok laa coz sy dh tak mahu lihat baba dlm keadaan kesakitan. perit baba alami,perit laa sy alami juga sampai sy terpaksa berbohong bahawa sy dh mkn mlm sdgkn sy dh hilang selera mkn langsung

Sunday, August 1, 2010

kursus telah tama,kwn lama t dan ayah bertambah baik

sedih pula sy rasakn coz kursus dua hari dh habis ari nie. mcm tak sedar jer sy dh ikuti kursus tue 2 hari di UKM.
hari nie kursus dr kol 9 pg sampai 4.45 ptg. hari nie laa byk sy tanya. org yg ajar pun tanya sy apa tue motion tween dan shape tue masa nk letak cording kat button. mula2 sy terpinga2 but apabila dia dh terangkn kat sy br sy faham sbb masa buat button lec (supoervisor) ajar lain dan dia ajar lain
dia kata ajaran lec (supervisor) tue salah dan dia betul coz mmg tue laa basic awal2 kena faham elemen tue. sy dr tak faham langsung (sikit jer faham),jd faham terus laa coz sy cuba bandingkn ajaran yg slama nie sy pelajari. dia ajar mmg sy makin bertambah faham.
ptg tue dlm kol 2 ptg kita org berempat buat projek. laki tue dgn sorg kakak dan sy dengan sorg kakak lg. kelakar lak animasi yg kita org buat tue coz mmg tak patut pokok keluarkn dengutan. hahahahaha. pasti ada sesi soal jawab laa. so sy tanya laa pasal projector tue yg mana com lain akan dpt baca animasi yg kita buat dlm flash.
kali nie baru sy dpt berbual dgn laki tue coz dia lahir 1981 dan sy 1985,kiranya tak jauh laa usia kami. dia nice person and lemah lembut orgnya. sy ckp laa wajah dia so familiar but sy tak ingat kat mana. i think dia terkejut gak kalo ia mendengar kata2 sy but perbualan kami tak lama laa coz adik dh dtg jemput sy
ptg tue lawat ayah lg. kali nie singgah cafe. sempat laa beli burger daging kat situ coz mmg best pun burger daging tue
kali nie ayah mmg bertambah sihat apabila sy nampaknya. byk laa juga sy bual dgn ayah sy but tak banyak masa dia sihat. best sgt2 coz walaupun sy penat,dpt jumpa dgn dia adalah perkara paling happy yg pernah dan hadiah utama bg sy. yg bestnya esok ayah akan kuar icu dan akan pindah ke wad biasa di IJN. happynya sy
sy juga dpt kawan lama but dia tak ada laa coz dia br bersalin anak perempuan. tue pun anak kawan ayah yg bgtau coz anak kawan ayah bgtau dia dan dia kenal salah seorg drpdnya. mmg best laa ari nie coz akhirnya ada gak kwn lama ingat kat saya walaupun kami dh tak jumpa sejak dia tukar ke maahad walau hanya dgn kabar sahaja

Saturday, July 31, 2010

ayah dh mula ckp ckit2 dan seminar

dr kol 9 pg sampai pukul 4.45 ptg sy ada seminar (kursus aplikasi teknology maklumat - KATeM'10 (Adibe FLlash)) di UKM bangi anjuran ICOMP dgn kerjasama kelab kebajikkan Kakitangan FTSM dan bahagian ICT FTSM
sy ingat kena ada sesi suaikenal coz dlm program ada but syukur tak ada dan yg ajar sy laki. I think ia org IT gak kot kat UKM tue. dia ada tanya sapa bkn org UKM dan sy bersama sorg laki ngaku bkn org UKM
laki tue kata dia kejer kat kementerian dan sy kata sy student KUIS. kelas sy ada 5 org jer termasuk sy. sy masuk sbb nk ingat balik apa yg sy pernah blajar. mmg best laa kursus tue.
ptg tue adik ambik sy lewat sikit dan terus gi ke IJN (Institut Jantung Negara) dan lawat ayah sy di icu. keadaannya dh mula sedar sejak pg. sy ingat nk bg surprise kat ayah sy tp tak jd lak coz maybe mak sy bgtau yg sy dtg. ayah suruh sy masuk coz dia nk tau perkembangan sy.
apabila jumpa ayah,sy kata best sgt coz sy tau masa tue ayah tak leh ckp byk sgt coz semlm dia dh tido kat ICU selepas bypass dilakukn (jumaat ptg) tp sy ttp puas ati coz dpt gak jumpa ayah sy

Friday, July 30, 2010

syukur ayah slamat bypass

skrg nie sy rasa nk melompat jer coz pembakar semangat sy yg telah membakar semangat sy telah berjaya dlm bypass(operate). mula2 tak percaya but lama2 percaya dan sy terus bgtau kakak sy but mereka tak percaya mula2,lepas tue percaya kata2 sy yg blh lawat ayah sy but only 2 person jer dibenarkn lawatnya
mula2 sesat masa sy masuk lawat ayah sy but mak ngah penyelamat sy dan ia tunjuk bilik ayah sy kat mana.
masa dia nk masuk bilik bedah,sy nampak mukanya mcm rasa takut (muka muram) coz mmg lazim org yg bakal kena operate muka akan muram like me yg kena operate kepala coz perasaaan takut tue mmg akan muncul dlm diri kita sendiri walaupun di bedah berbeza.
diaorg ajak balik ke hotel but sy tak mau coz sy ttp akan tunggu ayah sy tue sampai dia kuar bilik bedah but tak terlaksa coz ayah terus di masukkn ke dlm icu
ayah masuk bilik dlm pukul 11 lebih pg dan abis dlm kol 6 ptg. lamanya ayah operate coz menurut doc,operate 4 jam but nie dh 6 jam bypass ayah sy. br sy tau yg penantian tue amat menyiksakn sy nie
but syukur ayah dah berjaya lalui. masa sy tgk ayah sy dlm icu,sama dgn keadaan sy but sikit beza. yg bezanya ayah guna alat bantuan pernafasan but sy tak dan ada sikit alat buang najis + darah. its normal laa. agak2nya mcm tue laa keadaan sy masa sy koma. yg bezanya sy kat wad biasa but ayah dkt icu.
saat pandang wajah ayah sy tue,terasa sy nk peluknya dan ucapkn perkataan syukur ke hadrat ilahi kerana ayah slamat jalani bypass but tak blh coz ayah sy akan berasa sakit sdgkn sy tak mau ayah sy sakit.
sy harap esok sy dpt laa lawat ayah sy kat icu tue coz sy mmg nk tau sgt keadaanya yg telah membakar semangat sy saat sy kena operate kepala walaupun tahu ia akan mengalami kesakitan (ayah) selepas operate. sy syg ayah yg amat
lena dia tido sy tgk dan sy rasa nk dok jer dlm bilik icu (A115) tue jer menemani ayah sy tue but tak blh coz ada seminar esok.
tp sy ttp happy coz ayah telah slamat dlm bypass walaupun sikit gementar kalo tiba2 nyawa ayah pendek coz sy tak bersedia lg kehilangannya. dia umpama bintang kat sy nie dan sy mmg harap pd keesokkn harinya (kalo tgk) dia akan sedar coz kalo blh mmg sy yg nk tanggung kesakitannya. bkn ayah sy tue

Tuesday, July 27, 2010

teman ayah masuk IJN & kepala pusing

ari nie sy bersama mak ngah,mak ngah dan adik ke IJN (Institut Jantung Negara) sbb ayah kena daftar kat IJN pd petang hari dgn di hantar oleh adik
rasa busan sikit coz terpaksa menuunggu but nasib baik ada emak,mak ngah dan adik peneman sy selain sy ada membeli majalah utk isi masa lapang sy menunggu ayah sy masuk wad. tak lama menunggu abg sy pun datang
ayah sy masuk wad di tingkat 4 (A407) dimana adik sy yg mula2 kena masuk tok cari bilik tue dan kebetulan jumpa cousin sebelah mak di IJN yg balik ari dari pontian Johor tue.
fuh,wad ayah sy tue sy rasakn mcm berada di hotel coz nampak mewah jer wad tue dan mak ngah sy bgtau,ayah sy adalah antara peringkat awal yg dpt dok spital kerajaan dgn free but selepas zaman ayah sy,hospital free dh tak ada.
untungnya zaman ayah dan kebawahnya coz zaman tue,masuk spital tak payah bayar coz kejer lama kat kerajaan. just tunjuk kad pesara kerajaan dh dpt kemudahan tue. masuk spital kerajaan yg tanggung. dh laa IJN tue mahal,tapi sbb kerajaan yg akan tanggung, ayah masuk IJN free jer
masa kat sana sy diserang sakit kepala semula. peringkat awal laa masa tue. sampai kat umah kepala terus pusing dan memaksa sy utk tido awal coz kepala mmg berat sgt laa time tue.
nk tel org pun tak berdaya. call 1 tak angkat so sy kasi mesej terus kat dia kata sy tak jd call dia coz kepala tgh pusing time tue. naik atas katil terus tido sambil tahan kesakitan kepala

Monday, July 26, 2010

ant ari bahagia

semlm (25.7.2010) ant ari yg membahagikan sy coz kita org (satu kuarga) gi mkn tghari kat concord hotel yg terletak kat shah alam. bestnya coz dlh lama tak mkn bersama satu kuarga nie
adik sy yg blajar kat mesir pun ada,so lengkap laa kita org lapan adik beradik mkn di concord dgn ditemani (yg dh kawen) pasangan dan anak masing-masing
masa adik kejutkn sy suruh sy siap,sy tgh tido coz time tue kepala tgh pusing but gagahkn diri bgn laa. sy ingat mkn kat BBB jer but tekaan sy meleset selepas jumpa ayah sy. dia kata mkn kat concord hotel shah alam. ayah sy suruh siap dan mandi. so sy mandi laa.
mkn kat sana mmg best. ada badut lg but masa gi tue kepala pusing laa (makin baik). sampai terus ilang pusing kepala coz happy. mkn sy mkn semua but tak mkn bahan terlarang laa.
siap ada org main muzik tue masa kami masuk. x lama kemudian badut pun ada ( org yg kasi belon tue). best laa nak2 sedara sy.
lepas mkn tangkap gambar kami semua. sedara sy sorg ikut jd bahan utk tangkap gambar kami semua. saat tue mmg best laa. kalo blh biar laa ia berulang kembali di masa akan datang

Sunday, July 25, 2010

kenduri doa slamat dan sakit kepala

semlm (24.7.2010) pd mlm ari nie lah buat kenduri doa selamat kat rumah sy. ayah sy jemput org masjid dan sedara mara
bab sedara tue,ramai laa yg datang sampai tak menang tgn nk layan diaorg but mmg best laa coz sy suka ramai org datang.sedara yg rapat dgn sy 2 org datang. sorg blajar kat um (university malaya) dan sorg lagi blajar kat mesir ambik pergigian. sedara lg sorg tak datang coz kat umah mak mertua dia. sy peduli apa bab org kawen nie. lantak laa dia.
adik sy beli kek besdaynya yg ari isnin tue. sy geram sikit laa coz masih berpantang lg termasuk laa kuih yg kita org buat coz ayah lupa nk beli kuih. laku ooo kuih tue.
dlm kenduri tue sakit kepala sy dtg. sy ambik laa ubat tahan sakit coz lg teruk sakitnya. sy kalo blh mmg tak mau mkn ubat tahan sakit coz ubat paling mujarab adalah tido. abis jer kenduri tue dlm kol 12 pg sy terus minta izin nk tido but tak tido sampai kol 1 lebih pg akibat kepala pusing yg amat time tue
sempat laa skodeng internet jap dan call si dia. sy rasa mcm tak tau jer apa yg sy ckp dgn dia coz time tue kepala pusing yg amat. dia pun tgh demam.
apasal laa time kenduri doa slamat kepala sy blh pusing nie? tak blh kaa lepas hari kenduri tue kepala pusing? geram lak syl. hahahahaha

Monday, July 19, 2010

besday adik bawah sy dan jln di sogo


Ari nie merupakan hari ulangtahun kelahiran adik bawah sy yg di mana hari nie dia dh berumur 24 tahun
Klakar rasanya apabila dia x ngaku pd mulanya ari niebesday dia but setelah kakak kedua sy call umah mengucapkn slamat hari lahir kat dia,br dia ngaku yg ari nie besdaynya.
ucapan wish jer aku buat kat dia. apabila tgk dia teringat lak kisah semlm di mana abg sy mengadakan lunch di rumahnya. best lak masa tue.
Yg bestnya adik ajak ke sogo dekat ayah sy coz dia mau shopping sikit. rambang mata masa sy tgk barang yg murah giler. dpt laa beli satu beg berharga RM 50.90 dari harga asal RM 161.90. itu pun sy just beli satu jer. kalo ikutkn hati,sy nk jer borong semua beg tue.
rasa mg best sgt laa. kalo mcm nie laa,baik sy shopping masa murah di sogo coz rata2 barang,discount separuh harga (kalo dh kejer) sampaikn barang dapur pun ada (sikit laa barangnya)
Skrg nie sy akan setkn di minda sy,apabila discount jer sy akan borong barang coz masa tue laa murah dan kalo blh sy nk ada kad sogo coz sy bkn kaki shopping

Friday, July 16, 2010

kepulangan insan tersayang

Penantian ini suatu penyiksaan
menantikan kepulangannya di sisiku merupakan satu cabaran
malah penantian kueluarganya juga suatu penyiksaan
walau[un kepulangannya hanya sementara sahaja
tapi ia memang satu penyiksaan bgku dan kuarganya

Dia sentiasa hadir dalam ku kesusahan
walaupun biasanya dia akan mengusik ku dengan usikan nakal
tapi kepulangannya sentiasa ku nantikan
walaupun ku tahu kepulangannya akan membawa masalah kepadaku
kerana dia adalah satu sinar bagiku

Kepulangannya setiap masa memang ku nantikan dalam diam
kerana dia antara insan yang banyak mendorongku dalam hadapi cabaran ini
malah tanpa putus asa dia akan mendorongku
di mana kadangkala bagiku kata-katanya menyakitkan hatiku ini
tapi ku tahu tujuan murninya bagiku

Dia setiap masa menjadi mimpiku
di saat kepulangannya antara mimpi terindah bagiku ini
walaupun ku tahu kepulangannya akan menggangguku ini
tapi kuhanya anggap itu sebagai gurauan terindah bagiku apabila ia pulang ke sana
tapi yang lebih membahagiakan ku apabila melihat ibu tersenyum gembira
apabila melihat dia kembali ke Malaysia

Wlaupun esok kepulanannya ke Malaysia bersama kakak
kepulangannya membawa kebahagiaan kerana kami memang mengharap kepulangannya
kerana ia membawa sinar kepada kuarga dan ia patut ada apabila ayah di bedah
biar ia menyaksikn ayah di bedah pd 28.7.2010 ini
kerana ia akan pasti kembali apabila kami memerlukannya

Kami sentiasa menanti kepulanganmu adikku bawahku tersayang
adikku yg slalu membuatkn kami gembira apabila ada di sisi kami
walupun sementara but ia membawa kegembiraan kepada kami

Monday, July 12, 2010

ari nie (12.7.2010)

ari nie kena cabut stapler kat kepala sy (bukan stapler tok kertas yaa). first gabra + takut + seangkatan dgnnya sejak lepas operate but sekrg dh lega.
ia tak sakit mcm cabut benang operation (thn lepas). walaupun ia sakit,tp sakitnya sekejap jer (sakit masa buka sehingga separuh jln pulang). skrg nie dh tak rasa sakit. doctor kata sy tak perlu basahkn tempat operate tue 2 hari (masih baru) dan lepas tue blh basahknnya. doc kata sy dh blh lakukn apa yg sy buat skrg spt urus praktikal,merayau dan seangkatan dgnnya. sukanya sy dibuatnya coz sy dh merancang gi kenduri kawen.
doc tanya,kepala sy bengkok sbb apa? sy jawab laa sejak lahir. kuar jer bilik doc tue sy tanya adik dan adik jawab sejak xcident laa coz sy pun tak perasan kepala sy tak normal sikit. hahahaha but ayah kata sejak lahir. ayah suruh sy fikir secara logik laa, takkn kepala sy bengkok (kiri dan kanan) sbb xcident. sy pula tak tahu nk percaya yg mana satu..doc kasi ubat antibiotik yg sy kena mkn slama 3 hari dan kalo sakit jumpa dia.
sy terkilan sikit coz tak sempat melihat bentuk yg dia tampal kat kepala sy but sy dh tgk stapler kat kepala sy tue (doc kasi tgk). Apabila sy tanya brp stapler, doc sendiri tak tau brp byk stapler kat kepala sy coz doc sendiri tak mengiranya. hahahahaha. lawak2
sy tak kisah langsung pasal tue but yg sy tahu sy happy sgt2 dan sy harap ia takkn buat kepala sy sakit. kali nie sy betul2 puas ati (setakat nie) cuma sy harap,apa yg berlaku thn lepas tak jd thn nie dan tahun akan datang (sbb benci bilik beku).
walaubagaimanapun sy dh anggap dia ayah sy dan ant doc terbaik bg sy laa coz dia mmg baik dan teramat baik tak mcm setengah doc yg buat sy kecewa dgn perangainya (bukan semua laa).

terima kasih doctor Abdul Muin bin Ishak kerana mengubati dan buat operation kat sy

Sunday, July 11, 2010

dihargai dan jad mkn sy

sy berasa sgt gembira coz ramai yg ambik berat ttg sy selepas sy operate nie. sekurang2nya sy terasa dihargai walaupun terpaksa tido awal. bawah kol 12 pg sy di paksa tido kerana di paksa oleh ayah dan kwn2 yg mengenali sy
tp sy tau niat diaorg mmg baik kat sy. diaorg nk sy sihat dan sy tak marah langsung dgn saranan diaorg tue. malah terasa sy nie kesygan diaorg jer
jadual mkn sejak lepas operate tak byk bezanya

sabtu - bubur nasi kosong, roti dan air masak
ahad - pg (conflick,roti dan air milo) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) ptg
(nasi,ikan,sayur dan air masak)
isnin - pg pg (conflick,roti dan air milo) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur)
mlm (nasi,ikan haruan,ikan bilis dan air masak
selasa - pg (conflick dan susu coklat) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,air masak,daging dan sayur)
rabu - pg (conflick dan susu coklat) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,air masak dan sayur)
khamis - pg (conflick dan susu coklat) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,air masak, terung goreng dan sayur)
jumaat - pg (conflick dan susu coklat) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,air masak dan sayur)
sabtu - pg (pisang goreng dan air teh) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,tempe,air masak dan sayur)
ahad - pg (pisang goreng dan air teh) tghari (nasi,ikan,air masak dan sayur) mlm
(nasi,ikan,tempe,air masak dan sayur)

brong tol tgk jad mknan sy masa pantang nie. asyik lauk yg sama jer. tp nk buat mcm mn,gara2 nk sihat sy ikut jer lauk tue

Thursday, July 8, 2010

erti persahabatan bg ku

sahabat
satu perkataan yg cukup indah bagi kita
ia merupakn satu ikatan mesra antara manusia
kita sering bertemu or berbual dgnnya tak kira di alam maya atau sebaliknya
ia sentiasa hadir di sekeliling kita selain kuarga kita

org sering salah anggap erti persahabatan itu
kerana sahabat itu blh menjd musuh atau sebaliknya
ia blh menjd musuh dlm selimut
mendampingi kita apabila ia memerlukn kita dan membuangnya apabila tak memerluknnya
ia tak anggap ikatan persahabatan itu murni dan tulus

sahabat juga sering mendorong kejayaan yg kita miliki sekrg
tanpa sokongan sahabat
kadangkala kita takkn berjaya

bg aku ikatan persahabatan itu murni
apabila ku ada masalah sering ku suarakn kpd teman
mereka laa yg membimbingku ke jalan yg benar
dan menunjukkn arah yg betul utk ku tuju
supaya aku tak tersesat jauh dlm masalah yg ku hadapi kini
ia memberi semangat kepadaku menempuhi alam ini

aku tak pernah menilai apa yg dimilikinya
tetapi kdgkala aku menilai budi bicaranya terhadapku ini
di sini laa terletak kadangkala nilai persahabatan itu
sampai sekarang aku tidak mengetahui dia jujur atau tak dgnku
dgn perkataan kadangkala ia memesongkn aku

tp ku harap sampai skrg ku jgn rebah kerana persahabatan ini
walaupun aku pernah kecewa dgn erti persahabatan ini
kerana sahabat itu bkn sorg or dua yg seperti tikam dlm selimut
malah lebih ramai yg jujur terhadap persahabatan ini

Wednesday, July 7, 2010

sabtu 3.7.2010

pukul 8 lebih pg sy dh kena bilik bedah (ampang putri hospital). bilik bedah mmg beku bg sy. lg beku dr ppum (pusat perubatan university malaya). tunggu dlm tue sejam lebih laa juga.
menggigil sy dibuatnya coz mmg beku yg amat laa dgn pakai baju spital yg nipis dan seksi tue (baju sampai betis dan belakan just ikat kat atas jer) fuh melampau sejuk sy di situ. pakar suntik pompuan laa
masuk bilik operation dlm kol 10 pg. terhantuk laa kat lampu besar bilik bedah tue masa sy beralih katil. x sakit dan tak sengaja. kat dlm tue ada sorg lg doctor but doctor tue cina laa yg sy x ingat namanya. cute gak doctor tue walaupun dia kenalkn namanya but sy tetap tak ingat namanya. hahahahaha
tgn kena cucuk dgn air dan baju kena buka sikit kat dada sy. malu sy coz kat situ ada laki. tp nk buat mcm mn,buat slumber jer laa.sy bernafas lama gak seblm tido ( ada ubat tido kena sedut). menggigigil sy masa b8uat tue.
sy sedar lepas operation. x lama sedar terus muntah sebanyak 2 kali. pusing sebelah kanan but kena katil dan sy terpaksa laa masa munta tue tarik alat pernafasan sy. diaorg tak sedar but lepas tue ada kakak tue sedar dan dia lap muntah sy.
sy ingat dh ckp muntah sy but x cukup lg. sampai kat katil sy,sy kena beralih arah dan muntah lagi sbyk 2 kali jer. kena pula kat katil sy. adoi. malunya sy but gara2 x larat sy biarkn jer
ada sorg nurse yg kenal sy. dia kata dia kenal sy sejak sekolah rendah. namanya zarina or zarina laa mcm tue but org panggil dia ina. sy kata sy x kenal dia coz masa lepas bedah otak tak fungsi so sy kata sy tak kenal dia laa. kesian pula kat dia.
dia dan kwnnya tarik katil sy sampai wad. kesian betul kat dia tp nk buat mcm mn,waktu tue otak sy mmg x fungsi langsung. lepas sy rehat dan otak berfungsi balik br sy ingat pasal dia. sy mmg kenal dia but kasihan kat dia laa kena tanggung malu.
doctor yg bedah sy (doctor abd muin) lawat sy tghari tue. dia mmg kata bedah sy dlm 10 lebih pg dan dia terkejut gak sikit coz dia ingat sy takkn sedar but masa dia dtg sy dh sedar walaupun tak sepenuhnya dgn tgn cucuk nie. dia kata sy blh mkn kol 4 ptg but kuarga ikut ckp nurse suruh mkn kol 6 ptg coz masa tue mmg keadaan sy tak baik pun.
time mkn,bkn sy yg mkn but adik sy yg mkn coz sy dh dlm kuarantin mkn,so sy x mkn laa. sy mkn bubur nasi jer.

Tuesday, July 6, 2010

peristiwa ari jumaat sampai ahad

masa sy masuk spital (ari jumaat-1.7.2010) tue pijat jumpa sy selain mak,2 kembar adik sy,kakak dan suaminya dan ayah sy yg uruskn kemasukkn sy ke wad (spital pakar ampang putri)
ari sabtu tue pula,ayah dan mak dtg sebelum sy operate. selepas sy operate sy sedar pijat ada tp x tahu dia dtg pukul brp coz masa dia datang sy dlm bilik operate lg. ptg tue kakak atas sy dan abg kembar datang bersama walaupun kakak sy tak sihat but dia datang gak lawat sy coz mlm tue dia naik flight ke mesir.
yg paling best skali adalah kakak kedua sy datang bersama 3 org anaknya di mana sy syg giler dgn diaorg. best giler sy sampai yg sorg takut dgn sy apabila sy usik dia. tapi sy tak kisah langsung. anak dia dua org pandang jer tempat darah sy coz diaorg tak pernah tgk pun tempat darah sy tue dan slalu tanya kat sy pasal tempat buang darah sy tue dan sy jawab laa pertanyaan diaorg.
kakak sulung sy datang bersama suami,anaknya dan bibik diaorg. tak lama kemudian abg tunggal sy pun dtg but dia tak bawa bininya laa ke spital coz katanya bini dia kejer. tp sy x kisah langsung cuma yg tak bestnya adik bawah sy x ada (yg slalu kaco sy).
kn bagus kalo dia ada coz cukup laa korum ahli kuarga sy. tgk diaorg walaupun pandangan kiri x blh tapi cukup membahagiakn sy coz mereka hadir dh cukup sbg penawar kesakitan bg sy nie.
oh yaa kubi ada tel sy tp sy x angkat coz masa tue hp ada kat adik sy dan baru kuar wad. dlm pukul 1 br sy tel kubi balik coz pijat kata ada org rindu sy dan sy agak kubi. betul tekaan sy. masa nk tel dia gementar ada laa juga plus takut coz takut ganggu dia kejer tp pijat kata dia suka curi tulang so sy tel dia laa.
sy ckp dgn kubi sekejap dgn suara yg lemah coz sy masa tue br kuar wad dan x sihat sgt so mmg sore sy lemah. happy laa juga coz kubi jawab panggilan sy dan dia blh komen sore sy lemah. mmg pun sore sy lemah.
abg sy temankn sy sampai abis bola. mkn kfc lg dgn adik sy tue. lahabau betul laa. sy pula kena mkn bubur kosong. mana adill. geram lg ada laa. nasib baik kat kfcnya ada roti so sy minta laa roti kat abg dan adik sy. nasib baik diaorg kasi coz x sedap laa mkn bubur kosong jer so dpt mkn roti terubat sikit rasa busan sy. mak dan ayah balik sblm kol 5 ptg coz nk antar kakak sy naik flight mlm kang kecuali abg sy dan adik yg menemani sy laa ada di situ.
oh yaa,mak we adik sy ada temankn sy. dia bawa roti donut (mknan fav) dan belon yg tulis get well soon kalo x silap sy. best laa juga sy. mula2 sy x kenal tp adik ingatkn sy yg sy pernah jumpa dia br sy teringat. namanya jasmin. sy tak blh mkn donut tp sy x ckp laa dpn dia dan mmg donut ada telor tp mmg sy x ckp walaupun donut tue x ada kacang coz sy mmg kena pantang lepas operate nie
ahad - ayah dan mak sy temankn sy bersama kakak kedua sy dan anak buah 3 org kesygan sy. best giler coz sy mmg syg sgt diaorg tue. diaorg mmg penawar bg sy walaupun sy kena mkn ubat tahan sakit dan antibiotik tp sy x kisah langsung dgn wayar ada lg. cuma yg kecik tido masa datang sehingga balik. best laa tgk diaorg. abg tunggal sy pun ada. kakak atas sy x ada coz dia dh ada kat mesir. sadis sikit laa. kiakak sy dtg kejap jer. aah dan mak sy balik sblm mlm. abg sy dlm pukul 9 mlm dia balik
sy tel pak we sy sepanjang sy di spital tue. best laa juga sampai nk balik pun tel dia. mmg best coz adik sy pun sporting gak. hahahahaha. terubat laa sikit busan sy tue coz sy mmg niat nk ganggu org dan terlaksana pula. hahahaha

Monday, July 5, 2010

br kuar wad

ari nie dlm kol 3 lebih sy kuar wad setelah ari jumaat saya masuk spital sampai ari nie sy br kuar wad.
sy ingat sy dok wad sampai ari ahad tp rupanya sampai ari isnin. hampeh betul laa coz sy br ingat nk kaco org
doc sendiri cabut botol ubat yg letak kepala sy dan doc kata datang ari sabtu tok dia buka jahitan kat kepala sy.
first time sy nampak doc pakai baju OT coz masa dia bedah sy dan dia jumpa sy,dia pakai baju biasa. agak2nya ari sabtu tue hanya sy jer org yg kena bedah but ari nie ramai org kot doc kena bedah. nama doctor yg bedah sy adalah doctor Abdul Muin Ishak.
first time sy nampak doc pakai cermin mata. maybe sbb dia rabun dekat kot. dia buka jahitan tak sakit sgt but knp air mata mengalir? terasa best pula coz doc yg memikul tanggungjawab buka jahitannya or tue mmg tugas doc?
tp saat yg paling best adalah saat sy kuar wad coz sy mmg benci duduk wad. wad bg sy adalah tempat beku, hahahahaha. walau bagaimanapun sy syg doctor yg rawat sy coz sy dh anggapnya sbg ayah sy. terima kasih doctor dan pusat perubatan ampang putri. hahahahahaha

Sunday, July 4, 2010

Hampir Ke Situ


Mendua - Hampir Ke Situ

Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu
Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkan ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmat
Yang akan menunggu
Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya mencuba


Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan daya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu


Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi
Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama
Oh…

Thursday, July 1, 2010

harap2 last operate

ayah sy bgtau yg sy kena operate sabtu nie (3 julai 2010) kat hospital ampang putri. sy terasa best sgt coz sy lepas jumpa doc (doc kat ampang putri) dh agak sy kena bedah but tak tau time dia bila.
skali tue,ayah bgtau sabtu nie kena bedah. best pula rasanya tp sikit gementar laa coz kalo blh sy dh tak mau operate lg selepas operate yg ketiga tue (buang besi) tp terpaksa buat laa coz semua org nk suruh sy buat walaupun lubang kepala sy hanya kecik saa jer.
sy harap sgt nie last operate sy coz sy dh malas nk gi spital lepas nie. spital bg sy adalah tempat beku coz setiap kali sy gi spital sy kena pakai baju sejuk coz sy blh beku dok spital
skrg nie st terasa tak sabar lak nk operate coz sy nk selesaikn semua masalah yg sy timbulkn sendiri. hahahahaha. sy harap juga ia pembedahan sy yg terakhir coz sy dh busan dgn operate nie. amat busan skali

Wednesday, June 30, 2010

saat jumpa kawan dan kawen kawan

saat paling happy bg sy adalah saat di mana sy akan berjumpa kawan karib sy masa diploma masa di pahang dan juga saat kawan-kawan sy kawen.
terasa best sgt saat tue kerana sy yg dok kajang jarang jumpa mereka di pahang dan begitu juga mereka yg slalu buzy dgn kejer dan pelajaran mereka tue. happy giler sy saat tue.
kawan kawen pun adalah saat antara terhappy sy kerana masa tue dpt jumpa kawan lama yang rata-rata dok pahang. jumpa mereka dan berbual dgn mereka antara perkara terhebat sy. seronok tengok mereka bahagia skali kerana mereka happy sy pun akan happy gak. tgk pakaian pengantin mmg best coz dpt tgk warna pakaian pengantin sesuai tak dgn diri diaorg or tak sesua (hahahahaha)
kawan2 karib sy nie bila tah nak kawen. hahahahaha. agak-agaknya mereka nk suruh sy kawen dulu kot. hahahahaha. mampus laa sy kalo mcm tue. hahahahaha. tp sy harap diaorg kawen dulu laa dr sy
waktu jumpa mereka sy terasa bebas sgt coz kami blh berkongsi antara kawan karib dan kawan seangkatan dgn kami. blh tanya pekerjaan mereka tue. happy sy coz ia dapat merawat ketakutan sy dlm operation walaupun sy tak tunjuk wajah takut sy kat mereka (ahli kuarga) hahahahaha

Tuesday, June 29, 2010

tergeram dgn kwn

masa ari jumaat tue (25.6.2010) tue kwn bgtau yg x jd nk gi temerloh pahang. sy yg dlm bus sani tue terasa geram yg amat sgt kat kawan sy tue coz bgtau lewat. dh sy ada dlm bus dia bgtau x jd.
sy saat tue terasa jer nk belasah dia sampai mati (hahahahaha) coz ponat2 jer sy dtg pahang naik bus tapi dia x jd nk bawa sy ke kenduri kawen kawan kitaorg tue. sy mare dia dan saat tue sy pasang mp3 sy sekuatnya kat telinga sy.
ada ker patut dia kata just kidding kat sy. mare laa sy kat dia. dia kata nk merajuk dan sy kata laa sy hangin kalo x jd ke pahang. ponat2 jer sy ke pahang tapi x jd gi kenduri kawen.
mamat kat sebelah sy mesti tergamam dgn reaksi sy. nasib baik laa sy dok alone kat atas bus sani yg berset 5. sy buat bodo jer dgn diaorg tue
sy buat tak tahu jer coz sy masa kwn sy permainkn sy,sy mmg hangin betul dgn dia. dia kata jd terus sy slowkn volumn mp3 sy tue. tp muncul saat sy terasa nk belasah dia coz dia permainkn sy tue. hahahahahaha

Tuesday, June 22, 2010

berpindah tempat operate

pg td ayah ajak jumpa doctor pakar kat hospital ampang puteri sblm pembedahan kepala sy nie. jumpa laa dia
lepas keluar hospital ampang puteri tue ayah buat keputusan nk buat operation sy kat hospital tue. adoi bengang laa sy coz sy sekrg dh makin suka ppum so nk pindah nie buat sy rasa malas laa pula.
ayah bincang dgn mak dan kakak (yg kejer doctor) so keputusannya mmg kat hospital ampang puteri sy kena buat operation yg mungkin bln depan (tak tahu tarikhnya)
sy takut sy buat operation masa kawan sy kawen bln depan coz kawan nie sy dh anggap sbg kawan baik walaupun x baik sgt laa. hahahahaha
sy harap dia kawen dulu br sy buat operation coz tue mmg hasrat sy pun. kubi laa senang. adoi blur sy tau tak.
terasa sy nk hp dia jer skang nie but kena tunggu mlm nk bgtau dia, sy nk ckp dgn ketidak puas hati sy tue. hahahahaha. perkara remeh pun sy anggap berat. apa raa sy nie.
dh tue mmg perkara yg sy tak suka,terpaksa laa sy bgtau dia selain kuarga sy. sy nk dia redakn perasaan sy nie. hahahahaha
tp mmg tak puas hati laa coz tukau hospital. elok2 kat PPUM,skrg kat hospital ampang puteri. so,kena laa terima kenyataan sy sekrg nie

Monday, June 21, 2010

kebahagian dlm alam percintaan

saat ini kebahagiaan menjelma dlm diriku ini
terasa bahagia apabila seseorg menyayangi diriku ini
ia tak dapat diluahkn kebahagiaan itu dengan kata-kata

walaupun kadangkala aku membuatkan dia geram
malah kadangkala aku sengaja buatnya cemburu
kerna.......kerna........ kerna......
kadangkala terlepas perkataan lelaki lain dalam mulutku
kerana ku sengajakannya
supaya ku dapat mendengar nada cemburunya
yang membuatkan ku bahagia skali apabila ia cemburu

tapi ku tetap sayang padanya
ku tak melihat kepada fizikalnya itu
tapi ku melihat hatinya yang tulus menerimaku
yg slalu ceria dan membuat onar ini
kerana dia tahu sikapku ini

apabila dia serius aku tak serius
kerana ku tak suka diriku terlampau serius berkata dengannya
kerana ku tahu
itu salah satu sebab dia menyayangiku

setiap saat ku ingin menelefonnya tapi tak mampu
walaupun kreditku banyak tapi ku kena kawal kemampuanku
kerana sekarang ayahku yang membayar kreditku ini
biar laa hanya hujung minggu sahaja aku menelefonnya
melepaskan kerinduan ini padanya kerana ku pasti ia merinduiku
seperti mana aku merinduinya

andai sudah masanya ku tetap akan bersamanya
kerana di masa kelak kita takkan mengetahuinya

Sunday, June 20, 2010

rasa best lak

nie first time sy jumpa member chat (pijat) secara realiti di KLCC. tersa best lak jumpa dia coz dia seorg yg amat peramah tak peramah nie. terasa best sgt berbual dgn dia.
x kisah laa dia nk berbual apa pun sy x kisah langsung coz yg penting sy dpt jumpa kawan chat yg first time jumpa tue
dia yg menegur sy dulu walaupun sy x pernah kasi gambar sy kat dia. tp sblm jumpa dia,sy jumpa adik kwn sediploma masa di kipsas dulu. terkejut sy di buatnya. sy ingat adik dia pakai tudung seperti kakaknya tp tak. sy tanya laa adik dia kakak dia actually pakai tudung atau x dan adiknya jawab pakai tudung, mungkin gambar tue sy nampak kat rumah dia. adik dia tanya knp sy x hadiri perkahwinan kakaknya dan sy jawab laa sy tak tau langsung.
kami jln2di petrosains KLCC,low yat dan time square. tue pun dia bawa coz sy mengaku nie first time jln jauh luar dr KLCC. best gak rasanya jln luar dr KLCC dan juga kali pertama dpt bebas up town dgn kwn2 nie dr asyik terkurung dgn kuarga jer.
dia juga laa bgtau kat mana yg best nk mkn coz sy nk tgk seleranya mcm mn. selera dia ok dan sy bgtau sy lg suka dia pakai ikut cara dia dr cara sy yg sikit agak kemas nie. hahahaha.
walau bagaimanapun hari nie betul2 enjoy yg amat sgt laa. pergi adik antar dan balik adikm ambik. mmg best bangat sih. terasa nk bersa dia lg samapi mlm tp x blh coz sy x biasa langsung balik umah mlm. kalu up town sy biasa siang. mlm tak masuk langsung snarai sy.

Thursday, June 17, 2010

semua org nk salahkn aku

geramnya sy,ingat kes semlm (bergaduh dgn adik) dh selesai,tp x selesai lg rupanya. kali nie mak dan ayah saya salahkn sy pula. katanya sy menghebahkn dan memberitahu kawan dia.
sumpah sy x kenal langsung kawan dia. lgpun mana sy tau no hp kawan dia. buat apa sy nak hebahkn kat kawan2 dia. buang karan jer nk hebahkn kat kawan2 dia. dari hebahkn kat kawan2 dia,baik sy hebahkn kat tv jer. ada klas gitu
sy rasa mmg salah sy hanya bgtau ayah sy ajer ttg rasa tak puas ati sy. lgpun sy bukan adik beradik yg lain akan melahirkn rasa tak puas ati.
sy dpt rasakn dgn sy dia ada kuasa veto yg blh pijak kepala sy tp apasal dgn sy jer dgn sy dia buat mcm tue? bengang laa sy.
kawan2 dia salahkn dia pula sbb minta duit kat kakak sendiri. nampak sgt dia tak hormati saya. dia tak tau,sy dulu dgn sy skrg adalah berbeza yg amat. diaorg dh x blh pijak kepala sy. kalo pijak kepala sy dan buat sy terluka,sy akan balas balik perbuatannya.
biar dia rasa baik dan buruknya sy. lain kali jgn pijak kepala sy coz sy dh x mau insan yg lemah.
diaorg kata sy anak dehaka. derhaka kaa sy kalo sy membalas perbuatan adik sy tue? skrg2nya sy x buat kat mereka pun. kalo sy nk malukn mereka pun,biar sy tanggung sendiri perbuatan sy tue
skrg sy nk dia terasa sendiri perbuatannya. lain kali buat fikir dulu baik atau tak perbuatannya tue coz bg sy sy akan balas balik perbuatannya tue.
sampai sy mati sy takkan maafknnya tue janji sy